TEŠKA ZIMA

Nova snježna oluja na sjeveroistoku SAD-a

26.02.2010 u 09:59

Bionic
Reading

Nova zimska oluja s obilnim snijegom i orkanskim vjetrom zahvatila je u noći sa četvrtka na petak sjeveroistok Sjedinjenih Država, izazivajući velike poremećaje u zračnom i cestovnom prometu, te ostavljajući bez struje desetke tisuća kućanstava i poslovnih objekata.

Elektroopskrne tvrtke očekuju masovne prekide u opskrbi strujom zbog snažnog vjetra koje ruši drveće.

Najsnažniji vjetar i najobilniji snijeg prognoziran je za petak, s više od 30 cm snijega koji se očekuje u dijelovima saveznih država Pennsylvanija, New Jersey i New York, te u dijelovima regije Nova Engleska u Massachusettsu, Maineu i Vermontu.

Na zapadu Mainea palo je oko 30 sm snijega, a u New Yorku gdje je palo 20 cm, grana koja se odlomila sa stabla u Central parku usmrtila je jednog čovjeka, koji je među tri do sada zabilježene žrtve nevremena. Ostale dvije žrtve su stradale u prometnim nesrećama.

Stotine letova otkazane su u glavnim zračnim lukama na istoku SAD-a. Nacionalna meteorološka služba objavila je upozorenje za olujni vjetar za veći dio istočne obale SAD-a, najavljujući vjetar brzine oko 50 km na sat, na mahove i do 90 km na sat.

U sjevernom dijelu države New York, oluja koja je to područje zahvatila već u srijedu donijela je do 60 cm snijega, te ostavila bez struje 150,000 kućanstava i poslovnih objekata, najviše u dolini rijeke Hudson.

U Vermontu je bez struje više od 10.000 korisnika, a oko 5.000 u New Jerseyu. U Pennsylvaniji su pripadnici Nacionalne garde spasili 70 učenika srednje škole na skijaškom izletu, kad im je autobus zapeo u snijegu na cesti kod Uniondalea.

Državna uprava za promet u Pennsylvaniji zabranila je prometovanja motociklima, kamp-kućicama i komercijalnim vozilima na dvije autoceste, a kamionima tegljačima na sjevernom dijelu najprometnije autoceste Pennsylvania Turnpike.