IZVANREDNE OKOLNOSTI

Nova privremena obustava ribolova zbog pandemije covid-19

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 25.11.2020 19:29
  • Objavljeno 25.11.2020 u 17:48
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Zbog izvanrednih okolnosti izazvanih širenjem pandemije covid-19 ponovo će se provoditi privremena obustava ribolova, objavilo je u srijedu Ministarstvo poljoprivrede, podsjećajući i kako obustave nisu obvezne te ribari sami odlučuju žele li sudjelovati u privremenoj obustavi.

Uz već provedene obustave, sufinanciranje je predviđeno i za privremenu obustavu ribolovnih aktivnosti pridnenim povlačnim mrežama - koćama od 20. studenoga do 31. prosinca ove godine te privremenu obustavu ribolovnih aktivnosti okružujućim mrežama plivaricama - srdelarama od 1. do 31. prosinca, navodi se u priopćenju.

"Obustave nisu obvezne te ribari sami odlučuju žele li sudjelovati u privremenoj obustavi", ističu iz Ministarstva.

Inače, Ministarstvo je uvjete, kriterije i način dodjele potpore za privremenu obustava ribolova reguliralo s dva pravilnika, koja su objavljena u najnovijim broju Narodnim novinama (broj 130).

U priopćenju se podsjeća kako je provedba mjera privremene obustave počela u travnju ove godine u segmentima ribolova okružujućom mrežom plivaricom - srdelarom i pridnenom povlačnom mrežom - koćom.

"Do sada su u mjerama sudjelovala 302 korisnika kojima je dodijeljeno 16,5 milijuna kuna, a isplaćeno gotovo 15 milijuna kuna", podaci su Ministarstva poljoprivrede.

Ističu i kako je cilj privremenih obustava ribolova uvijek isti - zaštititi ribolovnu flotu i ribarstvo te osigurati tržište od značajnog pada vrijednosti te posljedično prekomjerni izlov i iskorištavanje ribolovnih resursa.

S obzirom na krizu uzrokovanu korona virusom i njene posljedice, predviđene mjere u okviru Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo nisu bile prikladne kao hitan odgovor na probleme s kojima se suočio ribarski sektor, navode iz Ministarstva te podsjećaju da je Republika Hrvatska kao predsjedavajuća Vijećem bila jedna od inicijatorica promjene postojećeg okvira.

Izmjenama se omogućilo financiranje obustave ribolova proglašene kao izvanredne mjere uslijed situacije uzrokovane korona virusom, bez primjene dotadašnjeg vremenskog ograničenja od maksimalno šest mjeseci, i to isključivo za privremena ograničenja ribolova radi zaštite resursa.

Obustave su omogućile ribarima koji koriste male, pasivne alate, i koji svoje ulove pretežito plasiraju u ribarnice i restorane da za vrijeme privremenih obustava ostvare lakši put do potrošača, ističu iz Ministarstva.

Navode i kako se u situaciji nemogućnosti izvoza i prodaje ribe restoranima povećala prodaja krajnjim potrošačima, i to putem prodaje s ribarskih plovila i na ribarnicama. Također, nije došlo do velikog pada cijene kvalitetne ribe na tržištu, distribucija je ubrzana, a potrebe tržišta zadovoljene.

"Posljedično obustavi očekuje se i bolja slika stanja male plave ribe", zaključuje se u priopćenju.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!