ministarstvo poljoprivrede

Potvrđena ptičja gripa na području Koprivničko-križevačke županije

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 19.11.2020 11:15
  • Objavljeno 19.11.2020 u 09:52
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic

Na farmi tovnih purana na području Koprivničko-križevačke županije u srijedu je utvrđena influenca ptica (podtipa H5N8), objavilo je Ministarstvo poljoprivrede. U tijelu su daljnje laboratorijske pretrage koje će utvrditi u koju skupinu patogenosti pripada virus (visoko ili nisko patogeni virus)

Nađeni virus pripada podtipu H5N8, za koji do sada nije utvrđeno da uzrokuje zarazu u ljudi, odnosno da ima zoonotski potencijal. Odmah po postavljanju sumnje poduzete su sve mjere kako bi se spriječilo širenje virusa na druge farme i spriječili kontakti za zaraženom farmom, naveli su iz Ministarstva. Farma je stavljena pod nadzor od strane veterinarske inspekcije Državnog inspektorata i trenutno se provode radnje u svrhu utvrđivanja činjenica važnih za određivanje daljnjih mjera na samoj farmi, kao i na području Republike Hrvatske.

S obzirom na situaciju s influencom ptica u europskim zemljama i dodatne informacije, pretpostavka je da se radi o visoko patogenoj influenci ptica. Od 1. siječnja do 18. studenoga 2020. godine potvrđeni su slučajevi visoko patogene influence ptica (VPIP) u uzgojima peradi pretežno uzrokovane virusom podtipa H5N8 u Bugarskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Češkoj, Njemačkoj, Rumunjskoj, Mađarskoj, Ukrajini, Nizozemskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Danskoj, Švedskoj i Francuskoj, poručili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Tijekom 2020. godine visoko patogena influenca ptica potvrđena je u divljih ptica u sedam država članica: Poljskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Irskoj, Danskoj, Belgiji i Ujedinjenom Kraljevstvu. U Njemačkoj je u divljih ptica identificiran podtip H5N5, a u Nizozemskoj podtip H5N1.

Ministarstvo ovim putem upozorava javnost da je 17. studenoga na snagu stupila Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske.

Naredbom su određene minimalne biosigurnosne mjere koje su posjednici peradi dužni redovito provoditi, prvenstveno onemogućavanje kontakta domaće peradi i ptica u zatočeništvu s divljim pticama, posebno pticama vodaricama koje su najčešće rezervoari virusa.

Također, podsjećaju na obavezu prijave svake promjene zdravstvenog stanja, kao i uginuća peradi i ptica nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!