regulirani i novi sojevi

Nova pravila HZJZ-a; nakon cijepljenja ne morate u izolaciju zbog kontakta sa zaraženom osobom

05.03.2021 u 09:08

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je da se nakon cijepljenja ne mora ići u izolaciju ako se dođe u kontakt sa zaraženom osobom jer se odsad cijepljenje smatra preboljenjem

Preporučuje se testiranje bliskih kontakata ako su dio kolektiva ili rade s iznimno ranjivim skupinama, a s obzirom na povećane kapacitete testiranja i sniženu incidenciju bolesti, ne treba navoditi prioritete za testiranje kod simptomatskih osoba.

Novost je i da ako se posumnja da bolesnik boluje od varijante virusa s većim potencijalom širenja ili koja je antigeno različita od prevladavajućih varijanti, karantena kontakata traje 14 dana.

'Trenutačno se to odnosi na tzv. britansku, brazilsku i južnoafričku varijantu virusa. Ako sekvenciranje sojeva, koje je u tijeku, pokaže da je britanska varijanta već široko rasprostranjena u populaciji, produljenje karantene neće se odnositi na bliske kontakte oboljelih od britanske varijante', stoji u preporukama HZJZ-a.

Preporuke su dopunjene i pravilima za kontakte cijepljenih osoba. Ljudi koji su prije više od 14 dana, ali manje od tri mjeseca, primili drugu dozu cjepiva protiv Covida-19 ne moraju ići u karantenu, no izuzetak su bliski kontakti osoba zaraženih južnoafričkim sojem, prenosi Dnevnik.hr.

'Izuzetak su bliski kontakti osoba za koje se na temelju epidemiološke anamneze ili screening testa na varijante virusa SARS-CoV-2 posumnja da boluju od varijante protiv koje su postojeća cjepiva bitno niže učinkovitosti. Trenutačno je to tzv. južnoafrička varijanta', preporučuje se.