DISKRIMINACIJA U SOCIJALI

Lezbijska udruga Kontra: Vlada dokida prava istospolnih parova

18.09.2017 u 18:03

Bionic
Reading

Lezbijska grupa Kontra upozorila je u ponedjeljak da se prijedlogoma izmjena Zakona o socijalnoj skrbi pravo na status njegovatelja ne priznaje životnim partnerima, što u toj udruzi smatraju diskriminacijom istospolnih parova.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku otvorilo je 15. rujna putem e-savjetovanja javno savjetovanje o nacrtu prijedloga izmjena Zakona o socijalnoj skrbi, kojima se proširuje krug osoba kojima može biti priznato pravo na status njegovatelja na bračnog ili izvanbračnog druga osobe s invaliditetom. Međutim, u nacrtu nije navedeno da se to pravo priznaje i životnim partnerima, odnosno neformalnim životnim partnerima, ističe Kontra.

'Takav postupak Ministarstva predstavlja diskriminaciju životnih i neformalnih životnih partnera u sustavu socijalne skrbi, te ukazuje na zabrinjavajuću politiku Vlade koja je usmjerena na diskriminaciju, odnosno dokidanje prava istospolnih parova', navodi se u priopćenju koje potpisuje koordinatorica Kontre Sanja Juras.

U toj udruzi ocjenjuju da je uskraćivanje već zajamčenih prava iz Zakona o životnom partnerstvu sustavna politika Vlade, što je vidljivo i iz donošenja niza poreznih zakona krajem prošle godine, kada su životni partneri zajedno s izvanbračnim partnerima izostavljeni iz odredbi posebnih poreznih zakona.

Također, životni partneri isključeni su iz drugih prijedloga zakona koji se tiču zaštite obiteljskog života, poput zakona koji se tiču zaštite od nasilja u obitelji.

  • +61
Povorka ponosa u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

'Namjerno izostavljanje zaštite obiteljskog života za životne partnere prilikom donošenja tih zakona nedvojbeno pokazuje da je politika Vlade diskriminacija lezbijki i gejeva i poništavanje već stečenih pravnih standarda u zaštiti ljudskih prava', navodi Kontra u priopćenju.