očekivani ishod

Nova češka vlada dobila povjerenje parlamenta

13.01.2022 u 22:45

Bionic
Reading

Novoj vladi desnog centra češkog premijera Petra Fiale izglasano je u četvrtak povjerenje u parlamentu čime je potvrđen njen autoritet u doba povećanja broja slučajeva zaraze koronavirusom, inflacije, velikog fiskalnog jaza te izazova koje donosi europska zelena tranzicija

Ishod je bio očekivan, budući da je peterostranačka koalicija na izborima u listopadu osvojila 108 od 200 glasova zastupnika u donjem domu parlamenta.

Fiala (57), profesor političkih znanosti i vođa Građanske demokratske stranke, obećao je ove godine srezati troškove za 80 milijardi kruna (13,4 mlrd kuna) kako bi smanjio proračunski deficit na ispod 300 milijardi, što bi jaz u javnom sektoru smanjilo na manje od 4% BDP-a.

“Zbog spleta rastuće inflacije, energetske krize te pandemije covida-19, ovo je za naše građane najteža godina od nastanka zemlje”, kazao je Fiala na sučeljavanju koje se održalo u srijedu i četvrtak.

U završnom govoru, Fiala je istaknuo da su mu glavni prioriteti donošenje zakona kojima se buduće vlade može spriječiti u tome da “neumjereno” povisuju poreze; mirovinska reforma; otvaranje natječaja za izgradnju nuklearne elektrane; obrazovna reforma; gradnja 200 kilometara autocesta te digitalizacija državne uprave.

Prva mjera štednje koju je vlada poduzela bilo je zamrzavanje plaća radnika u javnom sektoru.

Nezavisni ekonomisti i drugi kritičari ističu da je nemoguće postići znatne promjene u proračunu bez povećanja poreza. Prije nego li je izabrana, Fialina stranka zajedno je s prijašnjom vladom lijevoga centra na čelu s Andrejem Babišem glasala za godišnje smanjenje poreza od više od 5 milijardi američkih dolara.

Vlada je obećala pripremiti se za ukidanje korištenja ugljena 2033., što je pet godina prije cilja koji je zadala prethodna vlada. Također, planira povećati korištenje kolektora sunčeve energije.

Budući da ovisi o proizvođačima automobila i drugim prerađivačkim industrijama, ova zemlja od 10,7 milijuna ljudi mora se nositi sa snažnim utjecajem rasta cijene energenata kao i s nastojanjima Europe da se odrekne ugljena.

Poljska će u drugoj polovici godine preuzeti šestomjesečno rotirajuće predsjedništvo EU-a. Fiala je također obećao potvrditi orijentiranost ka zapadu partnerstvom s NATO i EU, zbog čega će troškove za obranu povećati za 2% BDP-a do 2025.

Iako su njegovi koalicijski partneri u više navrata kritizirali mađarskoga predsjednika Viktora Orbana, Fiala nije kritizirao partnere Višegradske četvorke Poljsku i Mađarsku koje se nisu slagale s EU oko pitanja vladavine prava.