pao u nemilost

Notorni zločinac Igor Girkin ljutit se vratio u Moskvu s bojišta u Ukrajini

07.12.2022 u 13:05

Bionic
Reading

Igor Girkin, poznat i pod imenom Strelkov, kojeg je sud u Haagu osudio na doživotni zatvor zbog uloge u obaranju civilnog zrakoplova Malaysia Airlinesa na letu MH17 iznad Ukrajine i ubojstvo 298 putnika i članova posade, nalazi se u Moskvi

Bivši 'ministar obrane' samoproglašene Donjecke Narodne Republike nadaleko je poznat po zlu glasu. Girkin je početkom rata u Ukrajini 2014. godine bio 'gospodar rata', a ime mu se povezuje s pokoljima civila i ratnih zarobljenika u Slovjansku, zbog čega je prozvan 'slovjanskim mesarom'.

Danas je najavio povratak u Moskvu nakon 'neuspješnog' pokušaja 'sudjelovanja u borbi' u Ukrajini.

Strelkov piše da je u Donecku oblast stigao u listopadu, pridruživši se jednoj od postrojbi 'narodne milicije' u činu redova. Njegov status u jedinici od početka je bio dvojben:

'Dobio sam neko neslužbeno objašnjenje da je moje 'neodobreno' sudjelovanje u 'narodnoj miliciji' DNR-a naišlo na negodovanje višeg zapovjedništva. Ali uvjeravali su me da će se to pitanje s vremenom riješiti.'

Strelkov tvrdi da je služio kao vršitelj dužnosti načelnika stožera bataljuna na vojnom poligonu. U studenom je proveo 10 dana u zoni blizu Svatove bojišnice u regiji Luhansk. Kada se vratio u Donecku oblast, saznao je da nije zaveden u svojoj jedinici:

'Kao rezultat toga, od listopada do kraja studenog ilegalno sam bio u redovima N. bojne N. pukovnije, također ilegalno noseći oružje i streljivo te ilegalno putujući u zonu borbenih djelovanja i područja uz crtu bojišnice', kaže.

Strelkov je optužio zapovjedništvo milicije da je prihvatilo njegovu pomoć i svjesno ignoriralo njegov ilegalni status. Kada je saznao za to, vratio je oružje i otišao u Moskvu.

Girkin je veteran ruskih ratova na Kavkazu. U svojoj službenoj biografiji ističe da se borio i u ratu u BiH na strani Vojske Republike Srpske.