NIZOZEMAC UVJEREN

Note marša otkrivaju tajnu nacističkog blaga

24.09.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Nakon nekoliko početnih iskopavanja, nizozemski redatelj vjeruje da je pronašao lokaciju zakopanog nacističkog blaga o kojem već dugo postoje glasine, piše Der Spiegel. Nakon što je navodno dešifrirao kod koji se krije u partituri, to ga je dovelo do bavarskog grada Mittenwalda

U posljednjih nekoliko tjedana bila su tri pokušaja da se pronađe nacističko blago u bavarskom gradu Mittenwald, u blizini granice s Austrijom.

Iza svega stoji 51-godišnji Leon Giesen, nizozemski redatelj i glazbenik. On je uvjeren da se nacističko blago skriva ispod cesta Mittenwalda. Prema njegovim pretpostavkama, radi se u najmanju ruku o zlatu ili dijamantima.

Cijela ideja o nacističkom zlatu već dugo golica maštu javnosti. A Bavaria kao bivša nacistička utvrda pruža plodno tlo za mnoge koji imaju težnje Indiane Jonesa. Godine 1944. je Heinrich Himmler, jedan od najmoćnijih ljudi u nacističkoj Njemačkoj, planirao izgraditi alpsku utvrdu iz koje će se nacistička Njemačka boriti sve do kraja, piše Der Spiegel. I to nije sve. U travnju 1945. Wehrmachtove oružane snage i službenici Reichsbanke odobrili su plan za pohranu barem djela rezervi njemačke Reichsbanke iz Einsiedla, gradića na jugozapadu obale jezera Walchen. Velik dio tih sredstava je predan u ruke saveznika, ali oko 100 zlatnih poluga, vreće dolara i švicarskih franaka, a možda i više je nestalo bez traga.

Iako je Giesenova teorija čudna privukla je pozornost u njegovoj rodnoj Nizozemskoj. On, naime, smatra da se krije u partituri 'Marša Impromptu' skladatelja Gottfrieda Federleina, piše Der Spiegel.

Legenda kaže da je u posljednjim danima Drugog svjetskog rata Hitlerov osobni tajnik Martin Bormann zapisao slova i brojke unutar partiture koja krije kod koji sadrži koordinate skrivenog nacističkog blaga. Navodno je vojni kapelan trebao odnijeti notni zapis u München, međutim nikada nije stigao na odredište. A partitura je dospjela u ruke nizozemskog novinara Karla Hammera Kaateea.

Redatelj Giesen sada vjeruje da je riješio misterij. Štoviše, on tvrdi da kod sadrži shemu željezničke pruge koja je prolazila kroz Mittenwald 1940-ih.

Bušenja u Mittenwaldu su se pokazala plodonosnim, a iskapine sadrže veliku količinu neidentificiranih metala.

'Geolozi to nazivaju anomalijom,tvarima koja ne pripada tamo', kaže Giesen. On je sada u potrazi za tvrtkom specijaliziranom za istraživanja i eksplozije, te se nada da će platiti troškove podizanjem 25.000 eura iz fonda koje je prikupio od brojnih ljudi. Također razmišlja i o snimanju dokumentarca o projektu .

Lokalni povjesničar Jürgen Proske kazao je kako bi to 'mogla biti škrinja s blagom, ali isto tako može biti i poklopac šahta'.