KOD ISTARSKE OBALE

Norvežani zvučnim bombama tragaju za naftom u Jadranu

08.01.2014 u 12:21

Bionic
Reading

Northern Explorer, brod za istraživanje nafte u podmorju, norveške tvrtke Spectrum ASA, već nekoliko dana provodi seizmička istraživanja na području zapadnoistarskog akvatorija, a predvodi ga brod Apollo Moon

Istraživanja, koja su započela u rujnu 2013., trebala bi biti gotova do konca mjeseca, otkriva nam Jan Schoolmeesters, jedan od vodećih ljudi norveške tvrtke, piše Glas Istre

Pojašnjava da su već dovršili seizmička ispitivanja na južnom i srednjem Jadranu te im je preostala još zapadna obala Istre. Prema njegovim tvrdnjama, Northern Explorer ispitivanja obavlja uglavnom na udaljenosti većoj od 12 kilometara od obale, a kreće se u linijama koje su međusobno udaljene pet kilometara. Očekuju da će kompletne rezultate imati već u travnju ove godine.

Napominje da je o bogatstvima tih polja još uvijek teško govoriti, budući da oni sada rade 2D seizmičko istraživanje, dok bi za točno određivanje količine pronađenog plina i nafte trebalo obaviti i 3D ispitivanje najzanimljivijih područja.


Seizmička istraživanja se, inače, obavljaju snažnim zvučnim topovima uz proizvodnju zvuka snage do 240 decibela, što je već dosad, u proteklih četiri mjeseca koliko traje skeniranje hrvatskog Jadrana, izazvalo reakcije mnogih udruga za zaštitu životinja i ekoloških udruga u inozemstvu. Primjerice, neprofitna organizacija Ocean Care, sa sjedištem u Švicarskoj, upozorava da zvučne detonacije u razmacima od desetak minuta koje odjekuju pod vodom mogu teško oštetiti morske organizme i prouzročiti dugoročne štete.

Više pročitajte ovdje