oslo

Norveška imala 'preliminarne kontakte' s predstavnicima venezuelske vlade i oporbe

17.05.2019 u 10:22

Bionic
Reading

Norveška je priopćila u petak da je imala 'preliminarne kontakte' s predstavnicima venezuelske vlade i oporbe, potvrdivši medijska izvješća o mogućoj posredničkoj ulozi

Taj je potez 'dio pripremne faze u svrhu da se pridonese nalaženju rješenja za situaciju u zemlji', navodi se u priopćenju norveškog ministarstva vanjskih poslova. 'Mi ponavljamo da smo voljni nastaviti podupirati traženje mirnog rješenja.'

Venezuela je suočena s ogromnog ekonomskom i političkom krizom pod predsjednikom Nicolasom Madurom, koji je osvojio drugi mandat na izborima prije godinu dana koje je bojkotirala većina oporbe.

Više od 3 milijuna građana Venezuele pobjeglo je u inozemstvo u jeku hiperinflacije i nedostatka robe.

Izvješća o razgovorima u Norveškoj pojavila su se ranije ovoga tjedna, ali je oporbeni čelnik u Venezueli Juan Guaido u četvrtak umanjio njihovu važnost.

Guaido je potvrdio da Norveška posreduje između vlade i oporbe, ali je demantirao navode da dvije strane pregovaraju.

'Nema nikakvih pregovora. To je pokušaj Norveške za posredovanjem, što traje mjesecima. Ovo je bila druga pozivnica za dolazak u Oslo. Sve ostalo je špekulacija', prenio je Guaidove riječi venezuelski dnevni list El Nacional.

Guaido se u siječnju proglasio privremenim predsjednikom Venezuele i priznali su ga deseci država, među kojima i SAD, ali ne i Norveška.