crna lista

SAD uveo nove sankcije nad dvije tvrtke i dva tankera u vezi s Venezuelom

10.05.2019 u 21:57

Bionic
Reading

Sjedinjene Države u petak su stavile na crnu listu dvije špediterske tvrtke i dva tankera koji prevoze naftu iz Venezuele na Kubu, objavilo je američko ministarstvo financija

Sankcije su dio niza ekonomskih mjera koje je Trumpova vlada poduzela da smanji naftne prihode predsjedniku Venezuele Nicolasu Maduru kako bi ga zbacila s vlasti.

Dvije sankcionirane tvrtke su Monsoon Navigation Corporation sa sjedištem na Marshallovim otocima i liberijska Serenity Navigation Ltd.

Moonsonov tanker Ocean Elegance i Leon Dias liberijske tvrtke dostavljali su naftu iz Venezuele Kubi od kraja 2018. do ožujka 2019., objavilo je ministarstvo. Oba tankera plove pod panamskom zastavom.

Sankcijama je tvrtkama zabranjeno surađivati s američkim pojedincima i tvrtkama, te je zamrznuta sva imovina koju posjeduju ili kontroliraju u SAD-u.

SAD i većina zapadnih država podržavaju Juana Guaidoa, oporbenog čelnika koji se u siječnju, pozivajući se na ustav, proglasio privremenim predsjednikom, tvrdeći da je Madurova pobjeda na izborima 2018. bila nelegitimna.

Maduro usprkos sankcijama ostaje na vlasti, uz podršku Kube, Rusije i Kine, državne vojske i drugih institucija, a Guaida naziva marionetom Washingtona.