'mirovni pregovori'

Norveška domaćin pregovora venezuelske vlade i oporbe

16.05.2019 u 10:44

Bionic
Reading

'Mirovni pregovori' predstavnika venezuelske vlasti i oporbe održavaju se ovog tjedna u Oslu, objavila je u četvrtak norveška javna radiotelevizija NRK pozivajući se na anonimne izvore

Ovo su drugi takvi pregovori u norveškoj prijestolnici, navodi NRK, podsjetivši da je i Kuba ranije bila domaćin pregovora u kojima su sudjelovali vlada Nicolasa Madura i oporba Juana Guaidoa.

Norveško ministarstvo vanjskih poslova nije bilo dostupno za komentar. NRK dodaje da pregovori, koji se održavaju na nepoznatom mjestu, traju 'više dana' i trebaju se završiti u četvrtak.

U njima uime vlasti sudjeluju ministar komunikacija Jorge Rodriguez i guverner pokrajine Mirande Hector Rodriguez.

Oporbu zastupaju bivši zastupnik Gerardo Blyde, bivši ministar Fernando Martinez Mottola i potpredsjednik parlamenta Stalin Gonzales.

Premda su mnoge europske zemlje priznale Juana Guaidoa koji se proglasio predsjednikom, Norveška je tek pozvala na nove, slobodne izbore, što je tada shvaćeno kao želja za posredovanjem između dviju strana.

Norveška ministrica vanjskih poslova Ine Eriksen Soreide je krajem siječnja izjavila da je njezina zemlja 'voljna pomoći ako i kada strane to budu željele'.