netko nas promatra

Što se to već mjesecima događa u Norveškoj? 'Nalazimo se u napetoj sigurnosno-političkoj situaciji'

20.10.2022 u 18:31

Bionic
Reading

Norveška unutarnja sigurnosna agencija u srijedu je preuzela istragu o dronovima viđenima u blizini ključnih infrastrukturnih objekata nekoliko sati nakon što je zračna luka u drugom po veličini gradu u zemlji nakratko zatvorena jer su stanovnici tog područja primijetili najmanje jedan dron u blizini

Zračna luka Bergen, koja se nalazi u blizini glavne pomorske baze Norveške, zatvorena je kratko u srijedu ujutro zbog nepoznate letjelice viđene u blizini. Glasnogovornik policije u Bergenu Ørjan Djuvik rekao je da je u blizini zračne luke uočeno nekoliko dronova, javio je MSN.com. Sjeverno od Bergena dron je prijavljen u blizini male domaće zračne luke Foerde, također privremeno zatvorene, objavila je norveška novinska agencija NTB.

Proteklih mjeseci uočeni su brojni dronovi u blizini naftnih i plinskih platformi na moru i druge norveške infrastrukture, rekla je Hedvig Moe, zamjenica šefa norveške policijske sigurnosne službe.

'Vjerujemo (da su letovi dronova) izvedeni na način koji otežava otkrivanje tko stvarno stoji iza toga', ali norveške vlasti sumnjaju na rusku umiješanost i da upravljaju bespilotnim letjelicama koje se 'mogu koristiti za špijunažu ili jednostavno za stvaranje straha', rekla je Moe. Dodala je da se nalaze u napetoj sigurnosno-političkoj situaciji, a istovremeno u složenoj i nejasnoj slici ugroze koja se može promijeniti u relativno kratkom vremenu.

Norveško plinsko postrojenje Izvor: Profimedia / Autor: Frank Einar Vatne

'Rusija jednostavno ima više toga dobiti, a manje izgubiti sadašnjim provođenjem obavještajnih aktivnosti u Norveškoj u usporedbi sa situacijom prije rata. To je jednostavno zato što se Rusija nalazi u teškoj situaciji zbog rata u Ukrajini i izolirana je sankcijama.' Najmanje sedam ruskih državljana privedeno je u proteklih nekoliko tjedana jer su upravljali dronovima ili fotografirali osjetljiva mjesta u Norveškoj. 47-godišnji muškarac s dvojnim ruskim i britanskim državljanstvom zatvoren je u srijedu na dva tjedna zbog sumnje da je upravljao dronovima u norveškom arktičkom arhipelagu Svalbardu, izvijestio je NTB. Optužen je za kršenje sankcija koje su stupile na snagu nakon što je Rusija krenula u rat protiv Ukrajine, rekla je Moe, odbivši otkriti pojedinosti.

Radio Slobodna Europa kaže da se radi o Andreju Jakunjinu, sinu bivšeg šefa Ruskih željeznica Vladimira Jakunjina, čovjeka od povjerenja predsjednika Vladimira Putina. Uhićen je 17. listopada u Hammerfestu u sjevernoj Norveškoj. Prema policijskim izvještajima, priznao je da je upravljao dronom iznad Svalbarda. Prema norveškom zakonu, zrakoplovima kojima upravljaju ruske tvrtke ili građani zabranjeno je 'slijetati, uzlijetati ili letjeti iznad norveškog teritorija'. Norveška nije članica Europske unije, ali podržava njezine poteze.

'Nije prihvatljivo to da strane obavještajne službe lete dronovima iznad norveških zračnih luka. Rusima nije dopušteno upravljati dronovima u Norveškoj', rekao je premijer Jonas Gahr Støre, prenijela je norveška televizija NRK. Dodao je da ne žele da itko leti tom vrstom letjelice iznad važnih postrojenja u Norveškoj. Operater zračne luke Avinor rekao je u utorak za NRK da je ove godine u norveškim civilnim zračnim lukama prijavljeno 50 mogućih promatranja dronovima, od čega 27 od srpnja. NTB je objavio da je 2021. i 2020. prijavljeno 17, odnosno 14 opažanja dronova, dok je 2019. taj broj bio 44.

Ostale europske zemlje pojačale su sigurnost oko ključne energetske, internetske i elektroenergetske infrastrukture nakon prošlomjesečnih podvodnih eksplozija koje su oštetile dva plinovoda u Baltičkom moru, izgrađenih za isporuku ruskog plina Njemačkoj. Oštećeni plinovodi Sjevernog toka u blizini Švedske i Danske ispustili su ogromne količine metana, snažnog stakleničkog plina, u zrak.