institut za ratne studije

Putin priprema teren za gubitak Hersona: Pogledajte kakvo je aktualno stanje na bojištu i što se sprema

20.10.2022 u 12:17

Bionic
Reading

Ruske vlasti vjerojatno postavljaju medijski okvir kako bi opravdale planirano povlačenje i značajne teritorijalne gubitke u Hersonskoj oblasti, analizira Institut za ratne studije (ISW) u najnovijoj objavi u kojoj detaljno prati rat u Ukrajini

Zapovjednik ruskih oružanih snaga u Ukrajini, general Sergej Surovikin izjavio je tijekom gostovanja na ruskoj televiziji da vojno vodstvo mora donijeti 'teške odluke' u Hersonskoj oblasti i optužio Ukrajinu da planira udariti na civilnu i stambenu infrastrukturu.

Šef okupacijske administracije Hersona Vladimir Saldo istaknuo je da njegova administracija evakuira zapadnu obalu rijeke Dnipro u iščekivanju ukrajinske ofenzive 'velikih razmjera'. Surovikinove i Saldove izjave vjerojatno su pokušaji postavljanja medijskog okvira za potpuno rusko povlačenje preko rijeke Dnipro, čime bi se grad Herson i drugi znatan teritorij u Hersonskoj oblasti prepustili napredovanju ukrajinskih trupa. Ruski vojni čelnici očito su naučili iz prethodnih informacijskih i operativnih neuspjeha tijekom nedavne ukrajinske protuofenzive u Harkivskoj oblasti i stoga vjerojatno pokušavaju ublažiti informacijske i operativne posljedice neuspjeha kako bi ublažili nezadovoljstvo zbog još jednog uspješnog ukrajinskog napredovanja, navodi ISW.

Ruske snage također pripremaju informacijski teren za izvođenje napada pod lažnim izgovorom na hidroelektranu Kahovka. Ruska vojska možda vjeruje da bi probijanje brane moglo pokriti njihovo povlačenje s desne obale rijeke Dnipro i spriječiti ili odgoditi ukrajinsko napredovanje preko rijeke.

Surovikin je 18. listopada tvrdio da je primio informaciju da Kijev namjerava srušiti branu hidroelektrane Kahovka, što bi, kako je naveo, izazvalo velike poplave u Hersonskoj oblasti. Saldo je ponovio ovu tvrdnju i upozorio da ukrajinske snage namjeravaju napasti brane uzvodno od grada Hersona. Ruske vlasti vjerojatno namjeravaju ovim upozorenjima o navodnom ukrajinskom udaru na HE Kahovka postaviti uvjete za ruske snage da oštete branu i okrive Ukrajinu za naknadnu štetu i gubitak života, a koristeći poplave koje će nastati za prikrivanje vlastitog daljnjeg povlačenja južno u Hersonsku oblast. Kremlj bi mogao pokušati iskoristiti takav napad pod lažnom zastavom kako bi zasjenio vijest o trećem ponižavajućem povlačenju ruskih snaga, ovaj put iz zapadnog Hersona. Takav bi napad također produbio lažnu rusku informacijsku operaciju koja Ukrajinu prikazuje kao terorističku državu koja namjerno cilja na civile.

  • +6
Rusija evakuira stanovništvo iz Hersona zbog ukrajinske ofenzive Izvor: Profimedia / Autor: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Rusija nastavlja koristiti krinku civilnih 'evakuacija' kao pokriće za masovno prisilno uklanjanje civila iz područja Ukrajine pod ruskom okupacijom. Saldova najava masovnog povlačenja sa zapadne obale rijeke Dnipro vjerojatno je djelomično namijenjena evakuaciji ruskih okupacijskih dužnosnika, kolaboracionista i drugih okupacijskih tijela u iščekivanju neposrednog ukrajinskog napredovanja, ali ruski dužnosnici vjerojatno također koriste humanitarnu fasadu za deportaciju velike populacije Ukrajinaca u Rusiju, navodi ISW. Čini se da Rusija ne izvlači nikakvu ekonomsku korist od preseljenja desetaka tisuća Ukrajinaca, što sugerira da je svrha takvog preseljenja nanijeti štetu dugoročnom gospodarskom oporavku Ukrajine i, što je još važnije, podržati rusku kampanju etničkog čišćenja, kojom pokušava iskorijeniti ukrajinsku etničku pripadnost i kulturu. Rusi bi također mogli pokušati ugurati 'evakuirane' Ukrajince u svoje oružane snage, nadoknađujući gubitke i neuspjehe djelomične mobilizacije.

Deklaracija ruskog predsjednika Vladimira Putina o spremnosti za uvođenje ratnog stanja od 19. listopada pravna je predstava čiji je cilj legitimizirati aktivnosti koje ruska vojska treba poduzeti ili koje već poduzima dok stvara okvir za buduću mobilizaciju i domaća ograničenja. Putin je proglasio različite razine 'spremnosti za ratno stanje' diljem Rusije i na ukrajinskim teritorijima pod ruskom okupacijom. Ove deklaracije ocrtavaju četiri razine pripravnosti, u rasponu od 'maksimalne' (puno ratno stanje u oblastima Herson, Zaporižja, Doneck i Luhansk pod okupacijom Rusije) do 'osnovne' (u cijeloj Rusiji).