CRVENI ALARM

Noćas stižu vijavice i mećava, ne idite na put ako ne trebate!

27.12.2014 u 16:51

Bionic
Reading

Stiže nam snijeg. Nakon ugodnih i relativno visokih temepratura za blagdane, stiže pogoršanje vremena. Najviše snijega bit će u gorskim predjelima, a s njim dolaze i izrazito niske temeperature koje će kulminirati u novogodišnjoj noći, kad se u pojedninim djelovima zemlje očekuje i do minus 20 Celzijevih stupnjeva

U večernjim satima stiže prava snježna mećava, vijavice i niske temperature koje će zahvatiti cijelu zemlju. U kopnenim se krajevima očekuju snježni nanosi do čak 30 centimetara, a najviše snijega past će u Gorskom Kotaru, Lici i Dalmatinskoj zagori, kaže Tomislav Kozarić iz DHMZ-a.

'Najviše snijega očekuje se u gorskoj Hrvatskoj i to u noćnim i jutarnjim satima. Snijeg će padati sutra u unutrašnjosti cijeli dan, ali glavnina se očekuje u prvom djelu dana. Snježni pokrivač u većini kopnenih krajeva bit će od 10 do 30 centimetara, u Gorskom kotaru i Lici i pola metra, ponegdje i više od toga, a ne treba zanemariti ni snijeg u Dalmatinskoj zagori, osobito iza Biokova, gdje također može pasti oko 50 centimetara snijega', kaže Kozarić. Meteoalaram već je izdao upozorenje prema Državnoj službi za zaštitu i spašavanje, te oglasio crveni alarm za jug Hrvatske, posebice Dalmatinsku zagoru. U Dalmaciji će puhati bura s orkanskim udarima, a mećave i vijavice očekuju se u gorskim predjelima.

HAK savjetuje vozače da prilagode brzinu uvjetima na cestama ali i da, ukoliko ne moraju- ne kreću na put.

'Vjerujemo da će se sutra voziti izuzetno otežano zbog snijega u većem djelu unutrašnjosti, posebice Lici i Gorskom kotaru. Vozači koji ne trebaju na put pozivamo da put odgode, a ukoliko je to nemoguće neka ne kreću na put bez zimske opreme. Zbog niskih temperatura upozoravamo i na poledicu na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima, a što se tiče trajektnog i katamaranskog prometa, zbog olujne bure moguće su poteškoće u plovidbenom redu', kaže Sandra Pučić iz HAK-a.

Zimske službe diljem zemlje poručuju da su spremne kako bi sutra, na izborni dan, građanima omogućile nesmetan odlazak do birališta. Hasan Džombić iz zagrebačke Zimske službe za Media servis kaže: problema neće biti.

'Zimska služba je spremna. Imamo 227 ekipa, 14 baza, imamo 13 tisuća tona soli i pet tisuća tona kamenog agregata. U rezervi još imamo sedam tisuća tona soli i pet tisuća tona agregata', rekao je Džombić.

A spremni su i u ZET-u iz kojeg poručuju kako su poduzeli sve kako bi promet tekao nesmetano. Za to će se, uz Holding, pobrinuti i zimska služba ZET-a sa specijalizirani vozilima. Četiri tramvajske ralice održavat će prohodnost na više od 116 kilometara pruge, dvije brusilice već čiste prugu od lišća i masnoća, a u prioritetu čišćenja su sve trase autobusnih linija. Iz ZET-a upozoravaju kako bi linije u brdskim predjelima mogle malo odstupati od uobičajenog planiranog reda vožnje zbog čega savjetuju ranije kretanje prema odredištu, a u slučaju poteškoća otvoren je i besplatni telefon za građane 0800 200 060.

Već početkom idućeg tjedna očekuje se smirivanje vremena. Bit će suho, tek ponegdje sa snijegom, ali vrlo hladno , kaže meteorolog Kozarić.

'Ciklona će u ponedjeljak odmicati prema istoku i jugoistoku, a u takvim će okolnostima doći do smirivanja oborina. Još će ponegdje u ponedjeljak biti snijega, po Dalmaciji, Slavoniji i Gorskoj hrvatskoj. Sa sjeveroistoka će doći još hladniji zrak pa će temeprature koje se očekuju u idućem tjednu biti negativne u kopnenim krajevima, to su takozvani 'studeni dani', a ledeni dani zbog temepratura ujutro i nižih od minus deset', kaže Kozarić.

Ledeni dan, odnosno noć, prema procjenama, čeka nas i na Silvestrovo, kad je moguć temperaturni minus ponegdje do čak minus 20 Celzijevih stupnjeva.