INFLACIJA MIROTVORACA

Nobelovu nagradu za mir želi 205 ljudi

27.02.2009 u 14:41

Bionic
Reading

Predsjednik Barack Obama i njegov francuski kolega Nicolas Sarkozy vjerojatno su među kandidatima za Nobelovu nagradu za mir u 2009. godini, rekordnoj po broju nominacija, njih 205, javljaju agencije iz Osla

'Primili smo 205 kandidatura od čega su 33 organizacije", rekao je u petak ravnatelj Nobelova instituta iz Osla, Geir Lundestad te dodao da je "to novi rekord" nakon 2005., sa 199 kandidatura, javlja AFP.

Na popisu nominiranih do ovoga vikenda kada istječe rok prijave našla su se 172 pojedinca i 33 organizacije, rekao je Odbor.

Vjeruje se da su među kandidatima novi američki predsjednik Barack Obama, iako je on zapravo tek nekoliko tjedana na dužnosti, te njegov francuski kolega Nicolas Sarkozy, nominiran za mirovne zasluge u sukobu između Rusije i Gruzije, ali i na Bliskom istoku, prenosi agencija AP.

Tajni peteročlani odbor, koji je u petak obznanio ukupan broj nominacija, drži imena u tajnosti, sukladno 50-godišnjoj tradiciji, pa je odbio komentirati ta imena.

Međutim, neka imena mogu biti objavljena, ako to odluče podnositelji.

Tako je već sada poznato da je makedonskog humanitarca i umjetnika Živka Popovskog-Cvetina nominirala makedonska vlada, a austrijska vlada imenovala je humanitarnu organizaciju za djecu SOS-Kinderdorf International.

Prošlogodišnju Nobelovu nagradu za mir primio je bivši finski predsjednik Martti Ahtisaari za više od tri desetljeća mirovnog posredovanje u svijetu, od Namibije do Kosova.

Nobelove nagrade ustanovio je švedski industrijalac Alfred Nobel.

Ime dobitnika objavljuje se u listopadu, a nagrada se uručuje u prosincu.