dodatne snage

Njemačko vojno pojačanje sletjelo u Litvu za slučaj rusko-ukrajinskog sukoba

14.02.2022 u 12:36

Bionic
Reading

Njemački vojni zrakoplov sletio je u ponedjeljak u litavsku zračnu luku Kaunas u gradu Karmėlava, rekao je Reutersov izvor, kao pojačanje toj regiji zbog straha od moguće ruske invazije na Ukrajinu.

Zrakoplov A400M doveo je oko 70 pripadnika njemačke vojske, a očekuje se da će Njemačka poslati još vojnika, ukupno njih 360, koji će biti raspoređeni unutar postojećih NATO-ovih snaga u toj regiji, rekao je glasnogovornik NATO-ove borbene skupine za pojačanja.

Pojačanje uključuje topništvo, izviđačke postrojbe i medicinske timove njemačke vojske, a dolazak novih snaga očekuju se tijekom ovog tjedna.

Njemački kancelar Olaf Scholz u ponedjeljak bi trebao doputovati u Kijev na sastanak s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim kako bi izrazio podršku ukrajinskim snagama i sudjelovao u daljnjim nastojanjima da se spriječi rusko-ukrajinski sukob.

Scholz će potom u utorak odletjeti u Moskvu kako bi se susreo i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

NATO je još 2017. rasporedio svoje trupe u Litvi, Latviji, Estoniji i Poljskoj, nakon što je Rusija 2014. pripojila poluotok Krim koji je pripadao Ukrajini.

Postrojbe, koje čini ukupno 5000 vojnika, predvode Njemačka, Kanada, Velika Britanija i Sjedinjene Države.

Njemački vojnici čine otprilike polovicu borbene skupine od 1100 vojnika koja je već prisutna u Litvi. Postrojbu također čine i vojnici iz Belgije, Češke, Luksemburga, Nizozemske i Norveške.