na licu mjesta

Njemačka inoministrica s pancirkom i kacigom na glavi na liniji razdvajanja u Donbasu

08.02.2022 u 13:34

Bionic
Reading

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock se na licu mjesta informirala o situaciji na liniji razgraničenja između ukrajinskih vladinih trupa i separatista koje podržava Moskva. S kacigom na glavi i zaštitnim prslukom, ona je boravila u Donbasu. Na samoj fronti jedan zapovjednik ukrajinskih snaga joj je pojasnio aktualno stanje na terenu

Baerbock je u ponedjeljak o svom putovanju na liniju razgraničenja rekla: „Želim poslati jasan signal. Mi, zajedno kao Europljanke i Europljani, ne okrećemo glave. Mi nećemo zaboraviti ljude o čijim se sudbinama radi u ovom konfliktu. Mi stojimo na strani Ukrajine."

Baerbock se u ponedjeljak u Kijevu sastala s predstavnicima ukrajinske vlade i na zajedničkoj konferenciji za novinare s ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom ponovno naglasila podršku Njemačke toj bivšoj sovjetskoj republici, prenio je DW.

Njemačka šefica diplomacije se u Ukrajini sastala i predstavnicima promatračke misije OESS-a. To je, s oko 1.300 suradnika, trenutno najveća misija Organizacije za europsku sigurnost i suradnju na Starom kontinentu. U misiji su aktivne 44 države, među njima je i više od 40 njemačkih državljana. Na rasporedu Annalene Baerbock u Ukrajini bio je i susret sa članovima nevladine organizacije „Berehynja" u Mariupolju, koja od 2015. pomaže ženama koje su pobjegle iz ratnog područja, odnosno žive u blizini fronte.

U Donbasu je po procjenama Ujedinjenih naroda od 2014. u borbama poginulo više od 14.000 ljudi. Mirovni sporazum iz Minska se ne provodi u praksi. Ukrajina i Rusija si međusobno predbacuju kršenje tog sporazuma.