objavljena deklaracija

Njemačka, Francuska i Poljska pozvale Rusiju na deeskalaciju: 'Bilo kakva vojna agresija nad Ukrajinom imala bi ogromne posljedice i tešku cijenu'

09.02.2022 u 07:41

Bionic
Reading

Njemačka, Francuska i Poljska pozvale su Rusiju na deeskalaciju situacije na ukrajinskoj granici. Njemački kancelar Olaf Scholz, francuski predsjednik Emmanuel Macron i poljski predsjednik Andrzej Duda pozvali su Kremlj na sadržajan dijalog o europskoj sigurnosti

U deklaraciji objavljenoj nakon susreta u utorak navečer u Berlinu trojica čelnika naglasila su da „bi bilo kakva daljnja vojna agresija Rusije nad Ukrajinom imala ogromne posljedice i tešku cijenu“.

Čelnici triju država poručili su da su ujedinjeni u cilju sprječavanja rata u Europi. Macron je u Berlin stigao nakon posjeta Moskvi i Kijevu, a Scholz se početkom tjedna u Washingtonu sastao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom. 

Zapad optužuje Rusiju da je dovela desetke tisuća vojnika u blizinu ukrajinske granice jer priprema invaziju na tu državu. Moskva odbacuje te tvrdnje, optužuje zapad za širenje panike te traži pravne sigurnosne garancije da se NATO neće dalje širiti na istok.