ČAK TRI ŽRTVE

Njemački svećenik priznao seksualna zlostavljanja

12.01.2012 u 23:55

Bionic
Reading

Njemački katolički svećenik priznao je u četvrtak pred sudom da je više od osam godina seksualno zlostavljao trojicu dječaka, među kojima jednog kojega je pripremao za prvu pričest, te dvojicu braće na putovanjima koja su uključivala i posjete Disneylandu u Parizu, objavili su njemački mediji

Svećenik (46), koji je u sudskim dokumentima identificiran kao Andreas L., priznao je optužbe za zlostavljanje dječaka od 2004.

'Najgore je to što je iskoristio njihovo povjerenje', rekao je Klaus Ziehle, državni odvjetnik u gradu Braunschweigu, objavio je list Sueddeutsche Zeitung.

Optužbe za seksualno zlostavljanje potresle su proteklih godina njemačku Katoličku crkvu, prisilivši je da otvori svoje arhive privatnim istražiteljima i omogući istrage koje sežu čak do 1945.

Svećenik, koji je uhićen prošloga ljeta, fasciklom je prekrio lice u sudnici u kojoj su se kao svjedoci pojavili i neki njegovi bivši župljani.

Taj i slični slučajevi mogli bi biti odgovorni za sve raširenije razočaranje vjernika crkvom. Jedna studija pokazuje da je 180.000 Nijemaca napustilo Katoličku crkvu prošle godine, što je 40 posto više u odnosu na godinu ranije.

Broj vjernika koji su napustili Katoličku crkvu prvi je put u poratnom razdoblju premašio broj onih koji izlaze iz glavnih portestantskih crkava, rezultati su studije časopisa Christ&Welt.

Papa Benedikt XVI. susreo se sa žrtvama seksualnog zlostavljanja za posjeta rodnoj Njemačkoj u rujnu prošle godine i izrazio svoje žaljenje, dok je Berlin osnovao fond vrijedan 100 milijuna eura za financiranje njihove rehabilitacije.