NACIONALNA RAZINA

Njemački strojovođe štrajkat će 24 sata od četvrtka navečer

06.12.2023 u 21:49

Bionic
Reading

Strojovođe njemačkog željezničkog operatera Deutsche Bahna će štrajkati od četvrtka navečer do petka navečer, najavio je sindikat GDL

Štrajk na nacionalnoj razini od 22 sata u četvrtak do 22 sata u petak će vjerojatno dovesti do tisuća otkazanih željezničkih putovanja.

Obustava rada odnosi se na međugradske i regionalne vlakove te prigradske željeznice u Hamburgu i Berlinu. Teretni vlakovi će također biti zaustavljeni počevši od 18 sati, rekao je sindikat.

Do štrajka je došlo usred napetog kolektivnog pregovaranja između sindikata GDL-a i uprave Deutsche Bahna o plaćama i radnom vremenu. GDL traži kraće radno vrijeme za strojovođe povrh značajnih povećanja plaća.

Deutsche Bahn je u srijedu poziv na štrajk nazvao "neodgovornim i sebičnim" te optužio sindikat za uništavanje vikenda milijunima redovitih putnika, koji nemaju veze s pregovorima.

"Umjesto pregovaranja i suočavanja sa stvarnošću, sindikat strojovođa ide na štrajk radi neispunjivih zahtjeva. Ovo je apsolutno nepotrebno", rekao je Martin Seiler, upravitelj ljudskih potencijala u Deutsche Bahnu.

Riječ je o četvrtom štrajku djelatnika Deutsche Bahna ove godine.