heiko maas

Njemački šef diplomacije: Nova afganistanska vlada ne nudi optimizam

08.09.2021 u 12:51

Bionic
Reading

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas izrazio je u srijedu zabrinutost sastavom privremene vlade koju su postavili talibani u Afganistanu

Sastav vlade, objavljen u utorak, sačinjavaju vođe islamističkog militantnog pokreta i veterani gerilskog rata koji je prošlog mjeseca završio pobjedom talibana nakon dvadeset godina rata u Afganistanu.

Zapad je poručio talibanima da trebaju oformiti uključivu vladu koja će ispunjavati obećanja o pomirljivom pristupu, vladu koja podržava ljudska prava, ako žele mir i napredak.

"Najava prijelazne vlade bez sudjelovanja drugih skupina i jučerašnje nasilje nad prosvjednicima i novinarima u Kabul ne ulijevaju optimizam", rekao je Maas prije susreta s američkim kolegom Antonyjem Blinkenom.

Maas je dodao da želi nastaviti pregovore s talibanima kako bi osigurao da što već broj Afganistanaca koji se osjećaju ugroženima uspije napustiti zemlju.

"Ako nova vlada ne može voditi državne poslove, nakon političkog prijeti ekonomski kolaps s još drastičnijim humanitarnim posljedicama", upozorio je Maas.

Prije susreta s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom u američkoj bazi Ramstein, Maas je istaknuo potrebu bliske komunikacije i dodao da će razgovarati kako komunicirati s talibanima i kako evakuirati što više ljudi iz zemlje.