američki šef diplomacije

Blinken: SAD nema boljeg prijatelja od Njemačke

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 23.06.2021 20:22
  • Objavljeno 23.06.2021 u 20:18
Sastanak Angele Merkel i Antony Blinkena u Berlinu

Sastanak Angele Merkel i Antony Blinkena u Berlinu

Izvor: EPA / Autor: CLEMENS BILAN / POOL

Njemačka kancelarka Angela Merkel i američki ministar vanjskih poslova Antony Blinken istaknuli su, nakon susreta u srijedu u Berlinu, važnost njemačko-američkih odnosa u borbi protiv globalnih kriza i sukoba

"Mi se nadovezujemo na dugu tradiciju dobrih njemačko-američkih odnosa", rekla je Merkel nakon susreta.

"SAD nema boljeg partnera i prijatelja na svijetu od Njemačke", rekao je Antony Blinken nakon susreta s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

On je rekao kako SAD i Njemačka dijele zajedničke vrijednosti i interese, ali je istaknuo i ulogu Njemačke kao uzora u pristupu nekim temama poput zaštite klime, kao i u suočavanju s tamnim stranama prošlosti.

I Merkel i Blinken su istaknuli važnost multilateralizma u rješavanju globalnih problema.

"Mi smo složni u zaključku da niti jedna zemlja na svijetu nije u stanju sama riješiti svjetske probleme", rekao je Blinken.

Merkel je zaključila kako nije dovoljno samo navesti aktualne geopolitičke izazove nego se treba dogovoriti oko zajedničkog djelovanja.

Kao akutne probleme Merkel i Biden su naveli odnose prema Kini i Rusiji.

Merkel je istodobno zaključila kako pored svih kontroverzi treba ostaviti otvorene kanale za komunikaciju.

"Na nama je velika odgovornost da pokažemo kako su demokracije u stanju suočiti se s problemima", zaključio je američki ministar vanjskih poslova prilikom prvog posjeta Njemačkoj.

On je poručio kako se novi američki predsjednik Joe Biden raduje što će 15. srpnja primiti njemačku kancelarku u posjet u Washingtonu.

Blinken se prije sastanka s Merkel susreo i sa svojim njemačkim kolegom Heikom Maasom, s kojim će sutra obići i spomenik žrtvama Holokausta u Berlinu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!