sve veći izazov

Njemački poljoprivrednici za slab urod krive klimatske promjene

23.08.2019 u 14:35

Bionic
Reading

Njemački poljoprivrednici žale se na slabiji urod drugu godinu zaredom, a kao uzrok navode klimatske promjene, objavljeno je u petak

"Mi snažno osjećamo klimatske promjene i to postaje sve veći izazov“, priopćio je Njemački savez poljoprivrednika.

Urod žitarica je ove godine šest posto slabiji nego prosjek u razdoblju od 2013.-2017. Posebno su pogođeni dijelovi srednje, istočne i sjeverne Njemačke.

Relativno nepromijenjene vrijednosti su zabilježene samo na jugu u saveznim pokrajinama Bavarska i Baden-Wuerttemberg.

"Mi još uvijek osjećamo posljedice katastrofalne suše 2018. ali i ove godine je u mnogim dijelovima Njemačke bilo manje padalina nego inače“, rekao je predsjednik saveza poljoprivrednika Joachim Rukwied za javni servis ARD.

On je zatražio pomoć od vlade te objasnio kako rizik lošeg vremena ne može pasti samo na leđa poljoprivrednika.

Osim suša poljoprivrednici su se i ove godine suočili s problemom manjka sezonskih radnika. Savez poljoprivrednika stoga traži da vlada potpiše sporazum i sa zemljama koje nisu članice Europske unije kako bi radnicima bio omogućen sezonski rad u poljoprivredi.

Prošle godine je ministrica poljoprivrede Julia Kloeckner sušu proglasila nepogodom nacionalnog razmjera.

Njemačka stranka Zeleni je od vlade zatražila promjenu poljoprivredne strategije koja bi se bolje prilagodila novonastalim vremenskim uvjetima.

"Još je prošle godine ministarstvo poljoprivrede trebalo učiniti sve kako bi se donijela strategija za poljoprivredu koja bi bila otpornija na vremenske ekstreme i klimatske promjene“, rekao je predsjednik zastupničkog kluba Zeleni Anton Hofreiter u razgovoru za dnevnik Neue Osnabruecker Zeitung.