SUDAR NA SKIJAMA

Njemački političar na skijanju ubio Slovakinju

02.01.2009 u 16:33

Bionic
Reading

Premijer njemačke savezne zemlje Tiringije (Thueringen) Dieter Althaus se nakon skijaške nesreće u Austriji u kojoj je poginula 40-godišnja majka četvero djece, nalazi izvan životne opasnosti

BERLIN- 'Stanje pacijenta je stabilno i mi smo optimistični glede ozdravljenja', rekao je Reinhard Lenzhofer, voditelj klinike u austrijskom Schwartzachu. On je izjavio da kako će ubrzo pokrenuti proces buđenja iz umjetne kome u koju je Althaus doveden kako bi mu se stabiliziralo stanje.

Demokršćanski političar i premijer Tiringije sudario se u četvrtak poslijepodne na skijalištu Riesenalm u blizini skijaškog centra Liezen s 40-godišnjom Slovakinjom koja je ubrzo nakon toga od posljedica ozljeda glave preminula na putu do bolnice. Althaus koji je, za razliku u preminule skijašice, nosio kacigu, prebačan je u bolnicu s napuknućem lubanje i krvarenjem u mozgu.

Državno odvjetništvo u štajerskom Leobenu u međuvremenu je pokrenulo postupak utvrđivanja uzroka nesreće. Zasad, kako je priopćeno, zbog nedostatka očevidaca nije moguće utvrđivanje krivice. Oba skijaša su se, prema sadašnjim saznanjima, pri brzini od oko 50 km/h sudarila na križanju dviju skijaških pista.
Njemačka kancelarka Angela Merkel je, kako je priopćeno, 'duboko pogođena i šokirana' viješću o nesreći svog stranačkog kolege. 50-togodišnji Althaus pripada najužem krugu suradnika Angele Merkel te je isto kao i kancelarka jedan od rijetkih vodećih političara rodom iz bivše Istočne Njemačke.

Dužnost premijera Tiringije u petak je do daljnjega preuzela Althausova zamjenica Birgit Diezel.