obuzdavanje zaraze

Njemački ministar traži rad na daljinu u okviru mjera zatvaranja

20.01.2021 u 15:50

Bionic
Reading

Njemački ministar rada Hubertus Hein u srijedu je naglasio da njemačke tvrtke moraju dopustiti svojim zaposlenicima rad od kuće gdje god je to moguće, kako predviđaju nove mjere za obuzdavanje širenja covida-19, uvedene dan ranije u okviru odluke o produljenju zatvaranja

"Ne radi se o ometanju rada ili stalnom kontroliranju tvrtki", rekao je Hubertus Hein čije je ministarstvo napisalo uredbu u kojoj se navodi da uredskim radnicima i drugima sličnih zanimanja mora biti dopušteno raditi posao od kuće "ako operativne okolnosti to omogućuju".

Heil je dodao da će poslodavci morati procijeniti je li moguće raditi na daljinu te, ako je, ponuditi radnicima tu mogućnost. Ta bi mjera trebala stupiti na snagu sljedeći tjedan i ostati sve do 15. ožujka.

Ministar je rekao da su mjere "nužne i znatno manje restriktivne nego u drugim područjima društva".

Trenutačne mjere zatvaranja Njemačke uključuju zatvaranje škola i trgovina koje nisu za svakodnevne potrebe, kao i mjera kojom je pripadnicima jednog domaćinstva dopušten kontakt samo s jednim članom nekog drugog domaćinstva.

Aktualne mjere zatvaranja produžene su u utorak nakon maratonskih pregovora između kancelarke Angele Merkel i 16 državnih premijera, a ograničenja će na snazi ostati najmanje do 14. veljače.

Merkel se zalagala za još oštrija ograničenja, s kojima su se složili samo neki regionalni čelnici.

Ta ograničenja uključuju i rad od kuće kao i obvezu nošenja medicinske zaštitne maske u trgovinama i javnom prijevozu, odnosno maske s oznakom FFP2, ali i klasične kirurške maske od tanjeg materijala.