značajno zagađenje

Njemačke vlasti pronašle ogromne količine žive u Odri nakon masovnog pomora riba: 'Toksini su očito došli iz smjera Poljske'

12.08.2022 u 11:10

Bionic
Reading

Uzorci vode uzeti nakon masovnog pomora ribe u rijeci Odri, koja čini granicu između Njemačke i Poljske, pokazuju da je rijeka značajno zagađena živom.

'Prvi rezultati dostupni su od jučer navečer. Još ih nemamo službeno, ali doista ukazuju na golemo zagađenje živom', rekao je lokalni dužnosnik za zaštitu okoliša Gregor Beyer za javni servis rbb. Lokalna uprava odmah je odbacila teoriju po kojoj bi uzrok pomora mogla biti premala količina kisika, kazao je.

'Vrlo neugodan dio ovoga je da (toksini), koji su očito došli iz smjera Poljske, nisu prijavljeni putem odgovarajućih sustava upozorenja. Zato smo mogli reagirati tek kada je pomor ribe izravno opažen', rekao je Beyer, čelnik uprave za okoliš okruga Märkisch-Oderland u njemačkoj pokrajini Brandenburg.

Poljska agencija za zaštitu okoliša rekla je u četvrtak da je iznenadni pomor tisuća riba u rijeci vjerojatno izazvan industrijskim onečišćenjem vode.