RJEŠAVANJE KOSOVA

Njemačka zakočila Srbiju na putu za EU

07.10.2012 u 12:40

Bionic
Reading

Njemačka inzistira da Srbija s Kosovom potpiše ugovor o normalizaciji odnosa, doznaje beogradski Blic, pozivajući se na diplomatski izvor blizak administraciji Bruxellesa

Njemački pritisak da se u službeni dokument Europske komisije, koji će biti objavjeni 10. listopada, ubaci novi uvjet za Srbiju vezan za dalji napredak u europskim integracijama, vrlo je pojačan u zadnje vrijeme, a odnosi se na obvezu Srbije da se na normalizaciju odnosa s Kosovom obveže u pismenom obliku.

Izvori Blica tvrde kako je pritisak na Komisiju pojačan nakon Glavne skupštine UN-a gdje su se, na marginama skupštinskih zasjedanja, susreli predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i Catherine Ashton, šefica diplomacije EU-a. Razlog je to što za razgovora o pokretanju budućeg političkog dijaloga na vrhu između Prištine i Beograda nije došlo do konkretnog dogovora tko će voditi te pregovore i što se čitava stvar razvodnjava.

'Vlasti u Beogradu sada, suprotno očekivanjima, odugovlače odrediti pregovarača. Dojam je kako za pregovarački stol ne žele sjesti ni premijer Ivica Dačić, ni predsjednik Tomislav Nikolić i pokušavaju sve prebaciti na više ministara ili na šefa koji je zadužen za tehničke pregovore.

Posljednje Nikolićeve izjave kako u EU neće žuriti i da će Srbija postaviti uvjete, protumačene su kao nedostatak volje postizanje dogovora o normalizaciji odnosa. Zato je njemačka strana pojačala pritisak da se već sada u dokument Europske komisije unese zahtjev Beogradu kao uvjet za dobijanje datuma o otpočinjanju pregovora o pridruživanju, potpisivanje neke vrste sporazuma s Kosovom. Nitko ne određuje da li će to biti sporazum, dogovor, ugovor ili neka druga forma', pojašnjava izvor beogradskog dnevnika iz Bruxellesa.