širenje proizvodnje

Njemačka tvrtka od Europske investicijske banke dobila 75 milijuna eura za razvoj cjepiva za covid-19

06.07.2020 u 16:26

Bionic
Reading

Njemačka biotehnološka kompanija CureVac, koja razvija cjepivo za Covid-19, dobila je od Europske investicijske banke (EIB) zajam u iznosu 75 milijuna eura kako bi proširila kapacitete za njegovu proizvodnju

Sredstva će biti doznačena u tri tranše od po 25 milijuna eura, po dovršetku unaprijed definiranih ključnih faza u procesu razvoja cjepiva.

Iz CureVac-a poručuju da će im zajam EIB-a pomoći u ulaganju u tehnologiju razvoja cjepiva baziranu na glasničkoj RNK (mRNK) te u bržoj izgradnji četvrtog proizvodnog pogona u sjedištu kompanije u Tuebingenu, u njemačkoj saveznoj državi Baden-Wuertemberg.

"Veselimo se bržem dovršetku izgradnje našeg pogona za masovnu proizvodnju kako bi se omogućila ključno potrebna opskrba inovativnim cjepivima utemeljenima na mRNK pristupu”, izjavio je u priopćenju financijski direktor Pierre Kemula.

Riječ je o drugoj novčanoj injekciji za njemačku kompaniju, koja je u lipnju od njemačke vlade dobila 300 milijuna eura za razvoj cjepiva za Covid-19. Time je Njemačka postala vlasnik 23 posto udjela u CureVacu.

Kompanija je u Njemačkoj i Belgiji započela prvu fazu kliničkih testiranja eksperimentalnog cjepiva za koronavirus čiji bi prvi značajni rezultati mogli biti dostupni u rujnu ili listopadu, poručili su danas.

Tvrtka je osnovana 2000. godine i pionir je u mRNK pristupu, koji su usvojile i tvrtka BioNTech u partnerstvu s Pfizerom te tvrtka Moderna, podsjeća Reuters.

CureVac financijski podupire Zaklada Billa i Melinde Gates a do kraja mjeseca planiraju u Sjedinjenim Državama provesti inicijalnu javnu ponudu dionica (IPO).