snažan porast

Njemačka: Sljedeće godine poskupljenje električne energije od 60 posto

  • Autor: I.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 16.09.2022 15:19
  • Objavljeno 16.09.2022 u 15:19
Njemačka

Njemačka

Izvor: EPA / Autor: HANNIBAL HANSCHKE

Njemačka komunalna poduzeća za opskrbu električne energije očekuju snažan porast cijena električne energije u sljedećoj godini, priopćeno je u petak, a procjene su da bi cijena mogla narasti za oko 60 posto

„Sljedeće godine očekujemo porast cijena električne energije od prosječno 60 posto“, rekao je glasnogovornik Saveza komunalnih poduzeća Njemačke (VKU).

Trenutno cijene električne energije rastu sporije od cijena plina, koji je u međuvremenu već poskupio između 30 i 60 posto u usporedbi s razdobljem uoči rata u Ukrajini, ovisno o ponuđaču.

Cijene električne energije bi se, prema mišljenju ministra gospodarstva i energetske opskrbe Roberta Habecka (Zeleni), mogle čak i udvostručiti ako vlada ne intervenira na tržištu i ne ograniči marže energetskih kompanija.

"Ako ne učinimo odlučne korake i odmah ne reformiramo tržište električnom energijom, cijene bi se mogle udvostručiti", rekao je Habeck.

Unutar savezne vlade se trenutno raspravlja o mogućoj "kočnici" za cijene električne energije.

Habeck računa s tim da bi se situacija od sredine sljedeće godine mogla normalizirati.

Za uvođenje gornje granice cijene električne energije za domaćinstva i manje poduzetnike se zalaže i kancelar Olaf Scholz (SPD).

Scholz je najavio dogovor o ovom pitanju tijekom listopada.

Prema posljednjem ispitivanju javnog mnijenja javnog servisa ARD, 40 posto ispitanih strahuje da cijene za struju i plin u budućnosti neće moći podmiriti ili "samo s velikim poteškoćama".

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!