GOTOVO JE!

Njemačka ratificirala hrvatski pristupni ugovor

07.06.2013 u 14:32

Bionic
Reading

Put za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji je slobodan. Nakon što je to učinio Bundestag, u petak je u Bundesratu ratificiran hrvatski pristupni ugovor, javljaju njemački mediji

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko nazočio je ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora u gornjem domu njemačkog parlamenta Bundesratu, što je posljednji korak u postupku ratifikacije pristupanja Hrvatske EU.

'To je zadnja potvrda zrelosti i odgovornosti hrvatske politike prema Europskoj uniji, ali i potvrda vjerodostojnosti i principijelnosti njemačke politike i prema EU i prema Hrvatskoj', kazao je Leko i zahvalio Njemačkoj zbog potpore od međunarodnog priznanja naovamo.

Nakon usvajanja u Bundesratu zakon o ratifikaciji prosljeđuje se njemačkoj saveznoj vladi te na potpis predsjedniku Joachimu Gaucku, koji izdaje nalog za objavu u službenom listu.

Njemačka je posljednja članica Unije koja je ratificirala pristupni ugovor između EU-a i Hrvatske, od 1. srpnja 28. članice zajednice europskih država.

Ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle izjavio je u Bundesratu da je samo desetljeće i pol nakon rata Hrvatska druga zemlja bivše Jugoslavije koja ulazi u EU.

'Ovo je povijesni dan. Hrvatska je duboko politički i kulturno europska država', rekao je političar Westerwelle.

Leko se sastao s predsjednikom Bundestaga

Nakon jednoglasne ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u gornjem domu njemačkog parlamenta Bundesratu predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko sastao se s predsjednikom donjeg doma Bundestaga Norbertom Lammertom.

Lammert je poželio Hrvatskoj dobrodošlicu u Europsku uniju, naglasivši da današnja jednoglasna ratifikacija u Bundesratu, kao i ogromna potvrda u Bundestagu, koji je HPU ratificirao 16. svibnja s tek šest suzdržanih glasova, pokazuju da Njemačka ne sumnja u spremnost Hrvatske za punopravno članstvo u Uniji.

Dodao je kako će Njemačka nastaviti pomagati Hrvatskoj i nakon pristupanja EU, ali i podsjetio da će pozorno pratiti ispunjava li naša zemlja preuzete obveze. Kako je pojasnio Lammert, službenom Berlinu to je jako važno ne zbog sumnje u Hrvatsku, nego zbog lošeg iskustva iz prethodnih proširenja jer se pokazalo da neke nove članice nisu ispunile do kraja sve što je bilo dogovoreno u procesu pristupanja.

Leko je zahvalio zbog stalne potpore koju je Njemačka pružala Hrvatskoj na putu europskih integracija. Istaknuo je da je Hrvatska životno zainteresirana za EU te da je svjesna svih preuzetih obveza i odlučna ih provesti do kraja. Izrazio je želju za jačom suradnjom Hrvatskog sabora i njemačkog parlamenta, posebno po pitanju iskustva u nadzoru odluka Europske unije.

Lammert je izrazio zabrinutost niskim odazivom hrvatskih građana na izbore za Europski parlament. Leko je rekao da ima više čimbenika koji su doprinijeli tome, među ostalim i nepoznavanje unutarnjeg funkcioniranja Unije te činjenica da su zastupnici birani na mandat kraći od jedne godine. Izrazio je uvjerenje da će nakon što Hrvatska postane punopravna članica EU-a interes građana za europske izbore biti veći.

Predsjednik Hrvatskog sabora danas će se u Berlinu sastati i s predsjednikom Bundesrata Winfredom Kretschmannom, priopćeno je iz Hrvatskog sabora.