reakcija na incident

Njemačka pozvala Izrael da poštuje slobodu medija nakon prijetnji novinarima

06.11.2023 u 15:17

Bionic
Reading

Njemačka vlada pozvala je Izrael da poštuje slobodu medija nakon incidenta između izraelskih vojnika i tima njemačkih novinara koji su izvještavali na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom

"U tako napetoj situaciji u kakvoj se trenutno nalazimo, sloboda tiska je naravno iznimno vrijedna prednost", izjavila je u ponedjeljak glasnogovornica njemačkog ministarstva vanjskih poslova. Zatražila je da se predstavnicima medija na terenu omogući slobodan pristup u njihovom izvještavanju.

Novinari njemačkog javnog servisa ARD rekli su da su bili privremeno zatočeni i da su im prijetili izraelski vojnici na Zapadnoj obali dok su izvještavali o nasilnim napadima ekstremističkih židovskih doseljenika na Palestince. Kako prenosi ARD, vojnici su se ponašali izrazito agresivno prema novinarima te su više puta uperili oružje u vozilo reporterske ekipe.

Incident se dogodio u nedjelju poslijepodne nakon što se TV ekipa javnog servisa Bayerische Rundfunk (BR), koji je zadužen za dopisništvo u Tel Avivu, vraćala sa snimanja priloga u kojem je tematizirano nasilje izraelskih naseljenika nad Palestincima.

"Vojnici su nam prijetili oružjem i pitali nas jesmo li Židovi. Našeg kolegu su vrijeđali kao izdajnika", rekao je Cristoph Kitzler, dopisnik ARD-a. Rekao je da se situacija smirila tek nakon više od sat vremena, nakon što su pozvani drugi vojnici i policija.

Za BR se radilo o jasnom napadu na slobodu medija. Na pitanje o incidentu u ponedjeljak, izraelska vojska se ispričala "zbog eventualnih neugodnosti".