borba s covidom-19

Njemačka pooštrava mjere u prosincu, za Božić će dopustiti okupljanje do 10 ljudi

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 24.11.2020 12:27
  • Objavljeno 24.11.2020 u 12:25
tportal

Izvor: EPA / Autor: FILIP SINGER

Premijeri njemačkih saveznih pokrajina dogovorili su se na sastanku u ponedjeljak navečer o mjerama borbe protiv pandemije koronavirusa koje bi trebale nastupiti na snagu u prosincu, ali i o nekim iznimkama za Božić

"Sastavili smo popis mjera koje želimo zajednički primijeniti", rekao je u utorak ujutro gradonačelnik grada – savezne pokrajine Berlina Michael Mueller za javni servis ARD.

Premijeri saveznih pokrajina s ovim popisom mjera dolaze na sastanak s predstavnicima savezne vlasti i kancelarkom Angelom Merkel u srijedu na kojem bi trebalo biti odlučeno o obliku mjera u prosincu i tijekom blagdana.

Neke savezne pokrajine planiraju pomaknuti početak praznika nekoliko dana unaprijed.

Mueller, koji trenutno predsjeda Vijećem premijera saveznih pokrajina, najavio je da će sadašnje mjere zatvaranja biti zadržane i djelomično proširene, ali da se preko božićnih blagdana očekuju neka popuštanja.

"Mi želimo za vrijeme Božića dopustiti više nego u razdoblju prije kako bi obitelji blagdan mogle proslaviti s djedovima i bakama i unucima", rekao je Mueller.

On je istodobno apelirao na građane da Božić ipak proslave u najužem krugu obitelji i prijatelja.

"Svima treba biti jasno u kakvoj kriznoj situaciji se nalazimo", rekao je Mueller.

Premijeri saveznih pokrajina dogovorili su produljenje sadašnjih mjera do 20. prosinca. Aktualne mjere zatvaranja uključuju zabranu smještaja i primanja gostiju za hotele i ugostiteljske objekte kao i zabranu rada kulturnim ustanovama poput kina ili kazališta. Isto tako je zabranjen rad sportskim i fitnes klubovima.

Uvodi se ograničenje društvenih kontakata, tako da će biti dopušteno okupljanje najviše pet osoba iz dva kućanstva. Tijekom božićnih blagdana broj osoba bi se povećao na 10 i to bez ograničenja na samo dva kućanstva. Iz ovog broja bi bila izuzeta djeca mlađa od 14 godina.

Preporučuje se i samoizolacija nekoliko dana prije okupljanja na Božić kako bi se eventualno zaštitili stariji.

Nošenje maske se proširuje i na područja u blizini trgovina poput parkirališta.

Premijeri saveznih pokrajina se zalažu i za djelomičnu zabranu upotrebe pirotehničkih sredstava tijekom novogodišnjeg slavlja.

Jedan od ciljeva sutrašnjeg sastanka je i uvođenje jedinstvenih mjera na području cijele zemlje, ali neke savezne pokrajine, s obzirom na velike regionalne razlike u stupnju zaraze, žele zadržati pravo odstupanja od nekih mjera.

Mediji javljaju kako premijeri saveznih pokrajina polaze od toga će mjere protiv pandemije ostati na snazi i u siječnju.

U utorak je središnji epidemiološki Institut Robert Koch zabilježio 13.554 novozaraženih što je blagi pad u usporedbi s prošlotjednim utorkom.

Cilj mjera je smanjenje broja novozaraženih na 100.000 stanovnika u sedam dana na manje od 50.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!