sumnja na terorizam

Njemačka policija uhitila tri osobe, tvrde da su planirali napad na katedralu u Kölnu

31.12.2023 u 21:37

Bionic
Reading

Policija u zapadnoj njemačkoj pokrajini Sjevernoj Rajni Vestfaliji uhitila je u nedjelju još tri osobe zbog navodne zavjere za napad na povijesnu katedralu u Kölnu. Prethodno je na Badnjak privedena jedna osoba.

Šef policije u Kölnu Johannes Hermanns rekao je na tiskovnoj konferenciji da vjeruju da su počinitelji planirali napad u novogodišnjoj noći i da je "navodno sredstvo napada" vozilo. Uhićenja su izvršena u gradovima Duisburg, Herne i Nörvenich, u blizini Dürena, dodao je, prenosi DW.

Policija je priopćila da je pretraženo i nekoliko stanova. Ukupno su četiri osobe uhićene zbog navodne zavjere za koju je policija rekla da ju je planirala islamistička teroristička skupina.

Na Badnjak je u gradu Weselu, stotinjak kilometara sjeverno od Kölna, zadržan 30-godišnji državljanin Tadžikistana. Sumnjičilo ga se da je posjetio katedralu kako bi možda planirao napad.

Hermanns je rekao da je prvi osumnjičenik bio dio veće mreže koja se proširila na druge njemačke države i europske zemlje. Ministar unutarnjih poslova Sjeverne Rajne-Vestfalije Herbert Reul rekao je na brifingu za medije da je policijska operacija bila "uspješna".

Dodao je da su islamistički ekstremisti trenutno aktivniji nego inače te da "policija uvijek nastoji biti nekoliko koraka ispred".

Kölnska policija priopćila je da je rasporedila oko 1000 policajaca u novogodišnjoj noći kako bi osigurali da svečanosti proteknu u miru. Prethodno su vlasti upozorile da bi policajci mogli nositi puškomitraljeze po gradu u nedjelju navečer.

Podzemno parkiralište kod katedrale u Kölnu pretraženo je u nedjelju i ništa nije pronađeno, rekli su. Unatoč napetostima, katedrala je u nedjelju navečer održala novogodišnju službu uobičajeno.

I drugi njemački gradovi su pojačali mjere sigurnosti, uključujući glavni grad Berlin. Tamošnja policija rekla je da želi izbjeći ponavljanje prošlogodišnjeg nasilja kada su neki veseljaci vatrometom napali osoblje hitne službe.