RADNE DOZVOLE

Njemačka ograničila zapošljavanje Hrvata

17.01.2013 u 07:57

Bionic
Reading

Pristup njemačkom tržištu rada za hrvatske građane bit će najmanje dvije godine nakon planiranog ulaska Hrvatske u EU 1. srpnja ove godine i dalje ograničen, priopćila je Vlada SR Njemačke nakon redovite sjednice u srijedu

'Shodno zakonodavstvu Europske unije o izdavanju radnih dozvola pristup njemačkom tržištu rada tijekom prijelaznog razdoblja od dvije godine i dalje bi ostao ograničen za radnike iz Hrvatske', rekao je glasnogovornik Njemačke vlade Steffen Seibert u srijedu izvješćujući novinare o tijeku redovite sjednice kabineta.

Na sjednici se, između ostalog, raspravljalo i o Nacrtu zakona o prilagodbi zakonskih odredbi SR Njemačke u sklopu procesa pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.

I dalje će kao i dosada vrijediti izuzeci za određene grupe koje ni nakon 1. srpnja za zaposlenje u Njemačkoj neće trebati izdavanje radne dozvole.

'Tu se prije svega radi o akademski obrazovanim građanima koji u Njemačkoj pronađu radno mjesto shodno njihovoj naobrazbi. Nadalje je tržište rada otvoreno onim naučnicima koji u Njemačkoj žele izučiti neko zanimanje u trajanju od najmanje dvije godine kao i za sezonske radnike koji i dalje mogu šest mjeseci godišnje raditi u Njemačkoj bez izdavanja radne dozvole', objasnio je Seibert.

'Pristupni pregovor Hrvatske s Europskom unijom trebao bi, prema očekivanjima, stupiti na snagu 1. srpnja ove godine pod uvjetom da ga ratificiraju sve zemlje članice EU-a.
U Njemačkoj je ratifikacijski proces započeo lani u kolovozu i to iziskuje prilagodbu zakonika SR Njemačke', objasnio je Seibert.

Njemačka je u sklopu posljednjih proširenja Europske unije maksimalno iskoritila prijelazno razdoblje tijekom kojeg je omogućeno zatvaranje vlastitog tržišta rada za građane novih članica Unije.

Za radnike iz zemalja koje su 2004. pristupile Europskoj uniji (Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Slovenija, Estonija, Litva, Latvija) Njemačka je iskoristila maksimalan rok pa je blokada njemačkog tržišta rada ukinuta tek 2011. nakon sedam godina.

Za Rumunjsku i Bugarsku, koje su EU pristupile 2007., ograničen pristup tržištu rada još je uvijek na snazi.