OMILJENIJA OD JERSEYJA

Njemačka na vrhu i u pranju novca

13.11.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Onaj tko ima velike prihode, ali ih želi uvećati neplaćanjem poreza bježi u neku poreznu oazu – na Bahame, Cipar, u Švicarsku, ali i u Njemačku. Porezne službe ovdje su široke ruke; potrebno je samo malo kreativnosti, piše Deutsche Welle

Nijemci u mnogo čemu pripadaju samom svjetskom vrhu. Proizvode najbolje automobile, izvrsni su u nogometu, imaju najveći sajam knjiga na svijetu, najviše putuju. Međutim, ne zaostaju za vrhom ni kada se radi o poreznim oazama, piše DW.

Mreža porezne pravde (Tax Justice Network – TJN) predstavila je rang-listu prema kojoj je Njemačka osma po redu zemalja, omiljenih odredišta za porezne neplatiše. Ona je omiljenija od Paname ili britanskog otoka Jerseyja.

TJN je prošle godine otkrio da se širom svijeta utaji 280 milijardi eura poreza godišnje. Aktualna lista napravljena je prema tome koliko je u nekoj zemlji jednostavno zamesti trag podrijetla novca. Ta kategorija se poklapa i sa značajem zemlje u međunarodnom financijskom prometu pa je jasno zašto se među 10 prvih zemalja ovdje, osim Njemačke, nalaze i SAD i Japan. Prvak svijeta u ovoj kategoriji i dalje je Švicarska.

Jedan od autora analize, Markus Meinzer, objašnjava da je u Njemačkoj lako prikriti dobit. Primjerice, poduzetnici ne moraju baš uvijek objavljivati svoje godišnje obračune. Postoje klauzule koje im omogućavaju da prihode prikriju.

'Teško možemo znati što te tvrtke u Njemačkoj uopće rade, koliki im je promet, što plaćaju od poreza. U drugim zemljama nije tako, tamo porezna služba svakako želi vidjeti svaki godišnji obračun', kaže Meinzer.

I ne samo to – osim što se ne zna o koliko je novca riječ, u Njemačkoj se ne mora znati ni čiji je novac zapravo.

'Poduzetnici ne moraju objaviti tko je zapravo njihov vlasnik, dakle kojoj osobi od 'krvi i mesa' zapravo čitava tvrtka pripada', nabraja stručnjak TJN-a. Anonimnost najviše odgovara mafiji, korumpiranim političarima ili stranim diktatorima koji, tako se vjeruje, godišnje u Njemačkoj 'operu' između 29 i 57 milijardi eura.

Više o toj temi možete pročitati ovdje