TOMISLAV JAKIĆ

Njemačka prijatelj Hrvatske? To je naivna zabluda

04.07.2017 u 12:00

Bionic
Reading

Tomislav Jakić, vanjskopolitički analitičar, novinar i savjetnik bivšeg predsjednika Stjepana Mesića kazao je kako se ne bi trebali čuditi činjenici da Njemačka nije stala na našu stranu nakon presude Arbitražnog suda. 'Hrvatska je sama talac legende o tome da u politici postoje tradicionalni prijatelji i tradicionalni neprijatelji', kazao je Jakić.

'U međunarodnoj politici danas se države ponašanju polazeći isključivo od svojih interesa. Ako očekujete da je Njemačka iracionalni prijatelj, to je jedna naivna zabluda. Njemačka gleda svoje interese, kao što bi Hrvatska trebala gledati svoje interese', kazao je za N1.

Smatra da je Hrvatska propustila priliku informirati članice EU da je arbitražni proces kontaminiran. 'Hrvatska je to objavila, Sabor je donio odluku o izlasku iz arbitraže, ali se ne sjećam da se išlo u jednu širu diplomatsku akciju i prema potezima da predsjednik pošalje pismo svim predsjednicima EU zemalja, da premijer pošalje pismo svim premijerima, a ministar svim ministrima zemalja Unije, kojima bi se elaboriralo što se dogodilo i zašto se RH ponaša kako se ponaša', smatra.

Misli da se to propustilo napraviti zbog 'nesretnog vjerovanje da nam je Njemačka tradicionalni prijatelj i da će se ona biti za nas'. 'I Srbija živi u istoj iluziji, Srbija se vara da je Rusija podržava zbog veliko slavenskog prijateljstva, podržavat će je dok bude imala interesa. Interesi vladaju svijetom, bojim se da to hrvatska vanjska politika to nije prepoznala', napominje.

  • +31
Piranski zaljev i Sv. Gera Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Ne možemo se, kaže, osloniti ni na SAD jer Donald Trump 'mijenja svoja politička stajališta iz dana u dan'. 'Mi smo vrlo poslušno prihvatili sve negativne politike Bruxellesa i Amerike prema Rusiji, nismo za sebe znali izboriti jedan položaj, da kao članica EU i NATO-a zastupamo svoje interese. Zapustili smo ekonomske odnose s Rusijom, EU nam je prije nekoliko mjeseci za kulisa doslovno prijetila kada je naše Ministarstvo išlo prema zatopljavanju odnosa s Rusijom. Nama fali nacionalna samosvijest', smatra Jakić.

Arbitražni sporazum mogao bi, upozorava, utjecati i na ostale granične sporove koje Hrvatska ima.

'Moramo biti svjesni da sve susjedne zemlje gledaju na ovaj sporazum i na to kako će se ponijeti RH i Slovenija, to nije samo naš spor, to će imati implikacije i na rješavanje otvorenih pitanja sa Srbijom i BiH. Ako to ne riješimo, onda ćemo imati problema i s tim zemljama, a sve zato jer smo počeli od velike premise da će se drugi boriti za na', smatra.