HOECKE POPUT ILČIĆA

Njemačka javnost poludjela zbog rasističkih izjava političara

15.12.2015 u 09:23

Bionic
Reading

Björn Höcke, predsjednik populističke stranke Alternativa za Njemačku (AfD) u pokrajini Tiringiji, izazvao je jednoglasne osude njemačke javnosti zbog svojih izjava o razlikama u ‘strategijama razmnožavanja’ između Afrikanaca i Europljana i inzistiranju da se emigracija gleda kao pitanje ‘populacijske ekologije’. Njemački stručnjaci ocjenjuju da su Höckeove izjave na liniji s rasnim teorijama nacista pa je i predsjedništvo AfD-a pozvalo svojeg istaknutog člana na očitovanje

'Rasistički govor o Africi’, smatra Der Spiegel. ‘Najgori rasizam: Höcke i razmnožavanje Afrikanaca’, naslovljava Süddeutsche Zeitung. ‘Primitivni stavovi o ‘strategiji razmnožavanja’ Afrikanaca’, zaključuje Frankfurter Allgemeine Zeitung. To su samo neki od opisa skandaloznog govora njemačkog ekstremno desnog političara Björna Höckea iz AfD-a, koji je izazvao jednoglasnu osudu u njemačkim medijima i među stručnjacima. Naime, Höcke je krajem studenog pozvan da govori na konferenciji pod nazivom ‘Invazija na Europu’ i o temi ‘poplave azilanata’, u organizaciji ekstremne desne nevladine organizacije koja se naziva Institut za državnu politiku (Institut für Staatspolitik), a svoj je nastup iskoristio kao priliku da iskaže stavove koje njemački mediji opisuju rasističkima i na liniji nacizma.

Höcke je, između ostaloga, rekao da je ‘evolucija Africi i Europi, pojednostavljeno rečeno, dala dvije različite strategije razmnožavanja’, pa se tako Afrikanci razmnožavaju s namjerom širenja, dok se Europljani razmnožavaju kako bi odgovarajuće ispunili životni prostor koji nastanjuju. Höcke se pritom koristio terminima iz zoologije, spominjući ‘K-strategiju’ kao tipično europsku, dok je Afrikancima evolucijski određena ‘r-strategija’. Prvu biolozi koriste kao način da opišu životinjske vrste koje rađaju brojno potomstvo, ali s manjom šansom za preživljavanje, dok je druga usmjerena na životinje koje imaju manje potomaka, ali s većim šansama za preživljavanje.


U Höckeovu slučaju sve to ima smisla kad se govori o Afrikancima i Europljanima te je dodao i kako 'u 21. stoljeću afrički princip širenja udara na europski princip zadržavanja na istom mjestu’. Dodao je i kako se emigracija treba gledati ‘kroz populacijsko-ekološke naočale’, implicirajući time da je Europa zagađena dolaskom useljenika i izbjeglica. Napomenuo je i kako ‘zemlje Afrike trebaju njemačku granicu i europsku granicu, kako bi naučile doći do ekološki održive populacijske politike’.

Na konferenciji je Höckeov govor naišao na odobravanje i aplauz, no reakcije su bila značajno drugačije kada su najproblematičniji dijelovi izlaganja objavljeni u političkoj emisiji ‘Panorama’ javne televizije ARD prije par dana, nakon čega su uslijedile brojne osude stavova istaknutog političara AfD-a. Premijer Tiringije Bodo Ramelow iz Die Linke je odmah oštro osudio Höckeov istup, usput podsjećajući kako predsjednica Höckeove stranke AfD Frauke Petry ima četvero djece, te se ironično zapitao 'je li to afrički princip razmnožavanja' i dodao kako to svjedoči o apsurdnosti 'rasne teorije a la Höcke'.

Oglasili su se i njemački vodeći stručnjaci za ekstremističke politike, pa tako Hajo Funcke smatra da su izneseni stavovi 'čisti biološki rasizam na liniji nacista', a o samom Höckeu nije birao riječi: 'On je rasist najgore vrste.' Slično misli i stručnjak Zaklade Amadeu-Antonio Robert Lüdecke, koji se godinama bavi istraživanjem rasizma i koji je rekao da su Höckeovi stavovi 'rasizam koji podsjeća na rasne teorije nacista'.

Pod pritiskom javnosti se oglasio i vrh AfD-a, koji je svojeg istaknutog člana Höckea kritizirao zbog - političke tvrdoglavosti. Odlučili su ga pozvati na sjednicu predsjedništva da objasni svoje izjave, ali su ih odbili jasno osuditi. Höcke se inače već istaknuo u njemačkoj javnosti svojim nastupima na prosvjedima protiv muslimana u organizaciji ekstremističkog pokreta Pegida, ali i bizarnim nastupom u gledanom talk showu Güntera Jaucha, u kojemu je na početku iz džepa sakoa izvadio njemačku zastavu i okačio je na rukohvat fotelje u kojoj je sjedio.