energetska kriza

Njemačka izdala građanima popis za zalihe u kriznim situacijama, evo što bi svako domaćinstvo trebalo imati za deset dana

13.09.2022 u 12:28

Bionic
Reading

Njemačka udruga gradova i općina objavila je popis zaliha koje bi svako kućanstvo trebalo imati pri ruci u slučaju nestanka struje, vode i goriva

Generalni direktor Njemačke udruge gradova, Helmut Dedy, rekao je kako sada ne bi trebali reagirati panično, već zajedničkim naporima, piše fenix-magazin.de.

Gradovi su htjeli uštedjeti 20 posto na plinu. Ako svi zajedno slijede ovaj cilj, navodi se, dobre su šanse da se zima prebrodi bez nestanka struje, ali se istovremeno moraju poduzeti i mjere opreza.

'Nužne su rezervne snage za hitne slučajeve', rekao je Dedy.

Izdani su naputci kako se pravilno opskrbiti hitnim potrepštinama. 

Savezni ured za civilnu zaštitu i pomoć u nesrećama savjetuje stanovnicima da se za eventualne izvanredne situacije opskrbe za desetak dana kod kuće kako bi bili spremni za moguće krizne situacije.

Jer: 'U slučaju velikih šteta, službe spašavanja ne mogu biti posvuda u isto vrijeme. Oni koji su spremni mogu pomoći sebi, rodbini i susjedima dok ne stigne državna pomoć i zaštitnim mjerama umanjiti štetu', stoji na stranicama Agencije.

Kako se pravilno opskrbiti zalihama za hitne slučajeve, objašnjava šef službe za pomoć u katastrofama te da dalje navodi pregled 10-dnevne osnovne opskrbe hranom i pićem za jednu osobu što odgovara količini od 2.200 kilokalorija dnevno i obično pokriva ukupnu energetsku potrebu:

'- 20 litara vode (ili samo vodu iz slavine)

- 3,5 kilograma žitarica, proizvoda od žitarica, kruha, krumpira, tjestenine i riže

- 2,5 kilograma voća (u limenkama ili staklenkama) i orašastih plodova

- 4 kg mahunarki i povrća (u limenkama ili staklenkama)

- 2,6 kilograma mlijeka i mliječnih proizvoda

- 1,5 kg ribe, mesa i jaja ili cijela jaja u prahu (jaja su ograničena, cijela jaja u prahu imaju rok trajanja nekoliko godina)

- 0,4 kilograma masti i ulja

- namirnice koje se ne moraju podgrijavati ili kuhati (šećer, med, čokolada, brašno, instant juha, tvrdi kolačići, štapići pereca) – količina po želji

- plinski štednjak (za kampiranje) za zagrijavanje hrane.

Drogerijski proizvodi:​

- dezinfekcijsko sredstvo

- dupli sapun/deterdžent

- dovoljna količina toaletnog papira

- četkica i pasta za zube u duplikatu

Medicinske potrepštine:

- pribor za prvu pomoć

- važni lijekovi koje propisuje liječnik

- toplomjer

- lijekovi za snižavanje boli i vrućice

- lijek za proljev, mučninu i povraćanje

Svatko tko nema dovoljno prostora za skladištenje dovoljno vode ili hrane za 10 dana također može smanjiti zalihe: hitna zaliha za tri dana bolja je nego nikakva zaliha, objašnjava Savezni ured za pomoć u katastrofama.

'Ako svoju listu još niste razradili i osigurali si namirnice, možete to učiniti na vrijeme kako biste sigurno prebrodili jesen i zimu', poručuju iz Saveznog ureda za pomoć u katastrofama, prenosi fenix-magazin.de.