popuštanje mjera

Njemačka će prihvatiti migrante pristigle u Italiju i Maltu

10.06.2020 u 13:29

Bionic
Reading

Njemački ministar vanjskih poslova Horst Seehofer natuknuo je u srijedu da će Njemačka ponovno prihvaćati migrante spašene u Sredozemnom moru iz Malte i Italije, nakon pauze zbog pandemije koronavirusa

'Također ćemo prihvaćati migrante u ovakvim slučajevima', rekao je Seehofer, referirajući se na broj nedavno spašenih migranata koji su smješteni u obje zemlje.

Njemačka je prihvatila migrante iz obje zemlje u prošlosti, no suzdržala se od daljnjih obveza tijekom pandemije. Sada, s obzirom na to da zdravstvena kriza popušta u zemlji, to bi se moglo promijeniti, rekao je Seehofer, bez indikacija koliko bi migranata Njemačka mogla primiti iz svake zemlje.

Njemačka će se također obvezati primiti one migrante koje je spasio njemački spasilački brod Alan Kurdi i španjolsko plovilo Aita Mari, dodao je Seehofer. Oba polovila su početkom svibnja zaplijenile talijanske vlasti.

Seehoferovi komentari dolaze nekoliko dana nakon što je Europska komisija rekla da će Portugal, Francuska i Luksemburg prihvatiti nekolicinu od 425 migranata koji su pristigli u Maltu preko vikenda.

Mnogi od novopristiglih putnika zapeli su na nekoliko tjedana u karanteni na malim plovilila u Sredozemnom moru, neki od 30. travnja. I Italija i Malta rekle su da više ne mogu primati migrante tijekom pandemije i da od zemalja Europske unije traže više pomoći.