IRONIJA SUDBINE

Nizozemski regulator za nuklearnu sigurnost: 'Anti-5G' nakit je radioaktivan i opasan

17.12.2021 u 19:38

Bionic
Reading

Osobe koje nose privjeske 'protiv' 5G tehnologije, smatrajući da su time zaštićeni od radiofrekvencija mobitela, trebaju biti svjesne činjenice da je njihove nakit zapravo radioaktivan i predstavlja opasnost po njihovo zdravlje, poručio je nizozemski nuklearni regulator

Vlasnici 'kvantnih privjesaka' i drugog nakita s 'negativnim ionima' savjetovani su da ih pohrane što dalje od sebe, s obzirom da je utvrđeno da kontinuirano emitiraju ionizirajuće zračenje. Upozorenje o štetnosti deset takvih artikala izdalo je nizozemsko nuklearno regulatorno tijelo Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS), piše britanski Guardian.

'Izloženost ionizirajućem zračenju može imati neželjene zdravstvene posljedice', poručio je ANVS, dodajući da su takvi proizvodi zakonom zabranjeni zbog radioaktivnog sadržaja i potencijalne zdravstvene ugroze. Ionizirajuće zračenje može oštetiti DNK i tkiva, vidljivo i po crvenilu kože.

Na analiziranim artiklima registrirane su niske razine radijacije.

'Međutim, netko tko duže vrijeme nosi takav proizvod (godinu dana, 24 sata dnevno) može se izlagati radijaciji iznad dopuštenih strogih ograničenja koja su na snazi u Nizozemskoj. Kako bi izbjegli svaki rizik, ANVS poziva sve vlasnike takvih artikala da ih prestanu nositi', poručio je nizozemski regulator.

Uvođenje mobilnih mreža pete generacije (5G) donijet će revolucionarne promjene u načinu djelovanja milijardi povezanih objekata i sustava, među ostalim u energetici, prijevozu, bankarstvu i zdravstvu.

'S tehnologijom 5G možemo ostvariti puno toga: pružiti potporu personaliziranom liječenju, preciznoj poljoprivredi i energetskim mrežama koje mogu uključivati sve vrste obnovljivih izvora energije', rekla je Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica za Europu spremnu za digitalno doba.

Različite skupine širom svijeta zabrinute su zbog posljedica mobilne telefonije na zdravlje, propitujući istraživanja o utjecaju radiofrekvencija i strahujući od tornjeva 5G mreže. Među teoretičarima zavjere popularni su 'zaštitni artikli', poput nakita koji navodno sadrži 'čiste minerale i vulkanski pepeo'.

Svjetska zdravstvena organizacija poručuje da je 5G tehnologija sigurna i da nema bazičnih razlika u radio signalima u odnosu na 3G i 4G.