zaštita okoliša

'Moramo se okrenuti tehnologijama koje omogućuju i najbrže pokreću promjene, a mi vjerujemo da je 5G jedan od naših najsnažnijih i najprilagodljivijih alata'

23.11.2021 u 12:17

Bionic
Reading

Novi izvještaj Massachusetts Institute of Technology (MIT) iz serije MIT Technology Review Insights istražuje učinak povezivosti na dekarbonizaciju nekih od industrijskih sektora s najvećim emisijama

Izvještaj „Dekarbonizacija industrija putem povezivosti i 5G“, nastao u partnerstvu s Ericssonom, utemeljen na uvidima visokopozicioniranih direktora iz područja tehnologije, biznisa i obnovljivih izvora energije širom svijeta, razmatra na koji način upotreba povezivosti, uključujući 5G i druge digitalne mobilne tehnologije, može osigurati dekarbonizaciju energetske, elektro, proizvođačke i prometne industrije.

Zaključak izvještaja je da 5G i druge digitalne mobilne tehnologije mogu generirati transformacijsko ubrzanje napora koji se ulaže u dekarbonizaciju zahvaljujući brzini implementacije, manjoj latenciji te pomoći organizacijama u povezivanju i upravljanju udaljenom imovinom.

Uz to, neki od glavnih zaključaka izvještaja su:

  • 5G je ključan u stvaranju veće učinkovitosti i novih održivih operativnih procesa. Uz značajna operativna poboljšanja, 5G i druge digitalne mobilne tehnologije organizacijama omogućuju postizanje znatno veće održivosti povećavanjem energetske učinkovitosti putem boljeg praćenja ili smanjenja otpada i troškova materijala kroz optimiziranu praksu upravljanja.
  • Podaci iz mobilne mreže mogu poboljšati analitičke sposobnosti. Podaci koje generiraju IoT uređaji, autonomna vozila i drugi uređaji mogu donositeljima odluka dati veći uvid u njihovo djelovanje i širi pogled na aktivnosti koje stvaraju emisije stakleničkih plinova. Time se može stvoriti snažna platforma za analitiku koja donositelje odluka može podržati u eksponencijalnoj de-karbonizaciji.
  • Neki od sektora s najvećim emisijama su međusobno povezani. Mnoge organizacije su međusobno povezane međuovisnim operativnim modelima i poslovnim eko- sustavima koji već koriste prednosti dijeljenih podataka i uvida. 5G može većim međusobno povezanim sustavima olakšati dijeljenje ogromnih količina podataka u nabavnim lancima, logističkim i energetskim mrežama – čime omogućava stvarni korak za radikalno smanjenje emisija.

Vlade i kompanije su pod jakim pritiskom da transformiraju način na koji se stvaraju i konzumiraju energija i materijali kako bi se što brže smanjile emisije ugljika. U kolovozu 2021., UN-ov Međuvladin panel o klimatskim promjenama (eng. Intergovernmental Panel on Climate Change, skrać. IPCC) objavio je svoj šesti izvještaj u kojem nedvosmisleno predviđa da će svijet bez velikih i trenutnih smanjenja emisija ugljičnog dioksida (CO2) i drugih stakleničkih plinova biti suočen sa serijom nepovratnih klimatskih prekretnica koje će imati utjecaj na sve, od proizvodnje hrane, preko migracijskih obrazaca, do globalne ekonomije.

Erik Ekudden, viši potpredsjednik i CTO Ericssona kaže: „Putem povezanih tehnologija, privatni i javni sektor mogu iskoristiti različita rješenja za borbu protiv klimatskih promjena. Učinkovita logistika i proizvodnja, sustavi obnovljive energije i nisko-ugljični prijevoz su samo neki od poznatih korisničkih slučajeva. S jasnim izazovima poput globalne potrošnje energije, učinaka zagađenja s CO2 i neučinkovitim korištenjem resursa, moramo se okrenuti onim tehnologijama koje omogućuju i najbrže pokreću promjene, a mi vjerujemo da je 5G jedan od naših najsnažnijih i najprilagodljivijih alata koji su nam dostupni da to učinimo.”