ista pravila za sve

Ministra s birališta poslali kući, nije mogao glasati jer mu je istekla putovnica

17.03.2021 u 12:08

Bionic
Reading

Članovi biračkog odbora poslali su kući nizozemskog ministra zdravstva jer im je predočio putovnicu kojoj je istekla valjanost pa nije mogao glasati na parlamentarnim izborima u srijedu.

Hugo de Jonge, koji predvodi nizozemske napore u suzbijanju pandemije koronavirusa, pokušao je glasati na svojem biračkom mjestu u Rotterdamu.

"Evo još jedan savjet: ponesite na glasanje VALJANU osobnu ispravu", napisao je na Twitteru pošto su ga otpravili s birališta.

Nizozemski list Algemeen Dagblad rekao je da su članovi biračkog odbora objasnili da ne mogu prekršiti pravilo ni kada je riječ o ministru.

Nizozemci u srijedu glasaju treći i završni dan na parlamentarnim izborima koji se smatraju plebiscitom o načinu na koji vlada premijera Marka Ruttea (liberalna stranka VVD) upravlja pandemijom covida-19.

Izbori su rastegnuti na tri dana kako bi se zajamčila fizička distanca između birača i omogućilo osjetljivim osobama da ranije glasaju.

De Jonge je političar iz stranke desnog centra (CDA) u vladajućoj koaliciji za koju ankete predviđaju da će ostati na vlasti.