kritike zastupnika

Nizozemska šefica diplomacije podnijela ostavku zbog povlačenja iz Afganistana

16.09.2021 u 21:29

Bionic
Reading

Nizozemska šefica diplomacije Sigrid Kaag podnijela je u četvrtak ostavku nakon kritika zastupnika koji je smatraju odgovornom za kaotičnu evakuaciju iz Afganistana.

"Dom smatra da je vlada djelovala neodgovorno.. Jedino što mogu je prihvatiti posljedice te ocjene kao ministrica koja snosi krajnju odgovornost", rekla je u govoru parlamentu.

Zastupnici su prihvatili prijedlog u kojem se izriču kritike na račun vlade jer nije uspjela evakuirati dio Afganistanaca i jer nije unaprijed uočila da bi talibani mogli vrlo brzo preuzeti vlast.

"U mojem shvaćanju demokracije i našoj tradiciji vlade, ministar mora otići ako je njegova politika doživjela osudu. Stoga ću podnijeti njegovom visočanstvu (kralju Willemu-Alexandru) ostavku na mjesto ministrice vanjskih poslova", rekla je.

Kaag je na mjestu vršiteljice dužnosti šefice diplomacije od svibnja. Nova koalicijska vlada još nije oformljena nakon izbora u ožujku.

Još nije jasno, ocjenjuje agencija dpa, koje će to političke posljedice imati na formiranje vlade.

Dan prije nje smijenjen je u Britaniji ministar vanjskih poslova Dominic Raab, također zbog upravljanja afganistanskom krizom, dodaje agencija AFP.