ljudska prava

Nizozemska pred sudom zbog isporuke dijelova vojnih aviona Izraelu

04.12.2023 u 08:17

Bionic
Reading

Skupina udruga za ljudska prava podnijela je tužbu protiv nizozemske vlade, tvrdeći da je zbog izvoza dijelova za američke vojne zrakoplove u Izrael suodgovorna za ratne zločine u palestinskom Pojasu Gaze.

"Izrael zanemaruje temeljna načela zakona o ratovanju, poput razlikovanja vojnih i civilnih ciljeva i načela razmjernosti", napisale su u tužbi podnesenoj okružnom sudu u Den Haagu udruge, uključujući nizozemske ogranke Amnesty Internationala i Oxfama.

Izrael odbacuje tvrdnje da je počinio ratne zločine, ističući da izraelske oružane snage u borbi protiv palestinskih militanata koji djeluju u gusto naseljenim područjima poštuju međunarodno pravo.

Od početka oružanih sukoba 7. listopada do nedjelje ubijeno je više od 15.400 stanovnika Pojasa Gaze, prema Palestinskom uredu za statistiku. U upadu Hamasa u Izrael ubijeno je 1.200 Izraelaca, a 200 ih je odvedeno u Gazu.

Nizozemska je sjedište regionalnog skladišta dijelova za američke vojne zrakoplove F-35 koji se mogu slati u druge zemlje partnere u program F-35, napominje Reuters.  

Nekoliko tjedana nakon napada palestinskog Hamasa na Izrael nizozemska vlada odobrila je isporuku rezervnih dijelova za zrakoplove F-35 u sastavu izraelskog zrakoplovstva, pokazuju vladini dokumenti.

Izvoz kontrolira nizozemsko ministarstvo obrane koje nije željelo komentirati tužbu. U pismu parlamentu prošli tjedan napisali su da, prema tada dostupnim informacijama "nije moguće tvrditi da su F-35 sudjelovalii u ozbiljnom kršenju humanitarnih načela ratovanja". 

Sud će održati ročište tokom dana, a trebao bi objaviti presudu za dva tjedna.