veliki otpor

Nizozemci uvode korona propusnice za kafiće, restorane, muzeje...

17.09.2021 u 09:51

Bionic
Reading

Nizozemska će od 25. rujna zahtijevati dokaz o cijepljenju protiv covida-19 ili svježi koronatest za ulazak u kafiće, restorane, muzeje, kazališta i druge kulturne događaje, dok su gotovo sve mjere socijalne distance ukinute

Tanka većina u nizozemskom parlamentu kasno u četvrtak odbacila je prijedlog koji poziva vladu da se predomisli o korona propusnici, dok je premijer Mark Rutte rekao da je potrebna kako bi se spriječio novi val infekcija.

"Još uvijek smo u opasnoj situaciji. Ako ovo ne provedemo, slijede veliki rizici", rekao je Rutte tijekom burne rasprave u parlamentu.

Oponenti s kraja političkog spektra propitkivali su potrebu za korona propusnicama, za koje su mnogi rekli da su zamka za poticanje cijepljenja, unatoč ponovnim obećanjima vlade da cijepljenje nikad neće postati obavezno.

"Mjera je nerazumna, nepotrebna i lažna. Ovo je cijepljenje silom te izaziva podjele u društvu", rekao je ultra desni opozicijski čelnik Geert Wilders.

Oko 72 posto od ukupno 17.5 milijuna Nizozemaca cijepilo se barem jednom dozom cjepiva protiv covida-19, prema službenim podacima.

Iako ankete pokazuju da većina Nizozemaca podržava mjere, koronavirus propusnici se protive oni koji se odbijaju cijepiti.

Ugostiteljski sektor reagirao je s bijesom na prijedlog o propusnicama, dok su mnogi kafići i restorani rekli da ne žele surađivati.

Gradonačelnica Amsterdama, Femke Halsema, u srijedu je rekla da policija u nizozemskom glavnom gradu neće imati kapacitet da provodi novu politiku, što zahtijeva prostorije u kojima se provjeravaju klijenti.

Broj novih zaraza pao je na oko 2000 dnevno u Nizozemskoj, dok se oko 600 pacijenta liječi u bolnici.