FRANCUSKA POVELJA LAICIZMA

Nitko ne smije osporavati školski program zbog vjerskih i političkih uvjerenja

10.09.2013 u 08:00

Bionic
Reading

U francuskim javnim školama danas je postavljena tzv. 'Povelja laicizma' na inicijativu ministra za obrazovanje Vincenta Peillona. Cilj joj je, prema riječima ministra, pomoći svima da razumiju smisao pravila republikanskog laicizma te da ih poštuju, prenosi AFP

Direktori škola imaju obavezu izvjesiti povelju na 'vidljivom mjestu' i predstaviti je tijekom susreta s roditeljima. Đaci će pak na uvid imati petnaest kratkih pravila o tome kako funkcionira laička republika u javnom prostoru škole. Konkretno, ponavljaju se pravila o zabrani nošenja očitih religijskih simbola, obaveza 'neutralnosti' za osoblje te se izričito zabranjuje svima da zbog svojih religijskih načela odbijaju školski pravilnik. Jedna od novina je i pravilo da se nitko ne može pozvati na svoja vjerska ili politička uvjerenja u cilju osporavanja školskog programa. Smatra se da bi upravo tim pravilom moglo stati nakraj polemikama u određenim školama oko nastave biologije, točnije teorije evolucije, i povijesti, oko nastanka religija.

No iz udruga roditelja poručeno je da nova povelja ne rješava baš sve nedoumice oko laicizma u školi. Naime, roditelji su već ranije primijetili određene nejasnoće oko izostanaka djece zbog vjerskih praznika, menija u kantini (riba petkom) ili božićnog drvca u školi. Iz ministarstva su poručili da povelja ima prije svega 'simboličku' vrijednost te da joj je cilj ojačati republikanske vrijednosti.

Za sljedeću školsku godinu u francuskim javnim školama predviđen je novi obavezni predmet koji će se baviti etikom i civilnim društvom.