SULUDO OTKRIĆE U POLICIJI

Nisu procesuirali neriješene slučajeve kako bi si 'nabildali' statistiku

Bionic
Reading

Nakon što je od Ilije Patruna 2010. godine preuzeo mjesto glavnog čovjeka za krimpoliciju u PP Kaštela, Ante Žaja se uhvatio za glavu kada je pročešljao tamošnju policijsku arhivu. Došao je do dokaza da su u razdoblju od 2006. do listopada 2010. u arhivi postaje ostale točno 24 zaprimljene prijave Grada Kaštela, HEP-a i drugih pravnih subjekata te oštećenih građana koje PP Kaštela nikada nije procesuirala.

Procesuirati znači uputiti prijave oštećenih prema Općinskom državnom odvjetništvu, u slučajevima gdje je počinjena šteta viša od tisuću kuna. Nije se to učinilo zbog jednostavnog razloga jer policija tada nije pronašla počinitelja za te krađe, a da su te prijave proslijedili prema odvjetništvu, u policijskim statistikama slučajevi bi se vodili kao neriješeni.

Tako bi se pokvarila godišnja statistika uspješnosti koja u PP Kaštela ionako nije sjajna. Naime, PP Kaštela se zadnjih godina uvijek nalazila pri dnu statistike Policijske uprave Splitsko-dalmatinske po uspješnosti u rješavanu kaznenih djela, piše Slobodna Dalmacija

Žaja o svojim saznanjima o 24 zatečene i neprotokolirane kaznene prijave u kojima je nastala šteta za grad Kaštela i građane od 625 tisuća kuna najprije obavještava svog zapovjednika Stipana Skejića, a nakon toga zamjenika načelnika Policijske uprave Ivu Labrovića i načelnika Sektora krimpolicije Antu Matkovića.

Više pročitajte ovdje