SVE ISTO DO DALJNJEG

Ništa od ukidanja vjeronauka, logike i etike na maturi

06.11.2014 u 14:22

Bionic
Reading

Ove školske godine još neće biti nikakvih promjena u broju izbornih predmeta na državnoj maturi ni u vremenu njezina održavanja, poručili su nam iz resornog ministarstva i Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO)

Prema pisanju nekih medija, postoji prijedlog da se šest predmeta - filozofija, logika, vjeronauk, etika, latinski jezik i glazbena umjetnost skinu s popisa izbornih predmeta na državnoj maturi jer ih odabire vrlo malen broj učenika – 2014. glazbenu umjetnost odabralo je 30, a filozofiju 448 učenika.

Na taj način navodno bi se mogla ostvariti ušteda od oko dva milijuna kuna, a ispitni rokovi, budući da bi ispita bilo manje, mogli bi počinjati nakon završetka nastave, a ne u svibnju.

Neki članovi akademske zajednice komentirali su da sustav državne mature definitivno treba neke promjene, međutim izrazili su svoje uvjerenje da promjenama treba prići bez pretjerane žurbe.

U sličnom duhu u MZOS-u su nam objasnili da, iako spomenuti prijedlog postoji već neko vrijeme, promjena neće biti prije nego što se provede dublja analiza i svi ključni akteri usuglase.

'U ovoj školskoj godini 2014/2015. nema promjene u državnoj maturi. NCVVO radi na dubinskoj analizi državne mature koja bi trebala biti gotova do kraja godine i na osnovi koje će se dati prijedlozi za poboljšanja svim dionicima', poručili su nam iz Ministarstva.

Takvo tumačenje dobili smo i iz NCVVO-a koji inače posljednjih mjeseci nerijetko šalje poruke o potrebi da se na provođenju mature ostvare značajne uštede. Štoviše, DORH je u Centru pokrenuo opsežnu istragu nakon što je inspekcijski nalaz pokazao da je u toj instituciji bilo velike rastrošnosti i mnogo nepravilnosti u radu zbog kojih je smijenjen njegov bivši prvi čovjek Goran Sirovatka.

'Načelno, u ovoj školskoj godini 2014/2015. nema promjene u državnoj maturi. NCVVO radi na dubinskoj analizi državne mature koja bi trebala biti gotova do kraja godine i na osnovi koje će se predložiti poboljšanja. Promjene je moguće uvesti tek nakon usuglašavanja sa svim dionicima te dovoljno rano kako bi svi dionici bili informirani i dobili potrebna objašnjenja.

Do kraja 2014. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja planira završiti dubinsku analizu provedbe državne mature proteklih pet godina te temeljem analize, uz konzultacije sa svim institucijama koje su vezane uz državnu maturu, napraviti prijedlog mjera i aktivnosti usmjerenih ka daljnjem unapređenju sustava', kažu u Centru.

Isto vrijedi i za kalendar provođenja Državne mature za školsku godinu 2014/15.

'On je objavljen te će se matura u svakom slučaju provoditi na jednak način kao i ove godine, kako bismo osigurali jednake uvjete za sve učenike koji su započeli završne razrede svojega srednjoškolskog obrazovanja ove, 2014. godine.'

Drugim riječima, ako promjena u rokovima i u broju izbornih predmeta i bude, ne treba ih očekivati prije 2016. godine.