ROĐENDAN BEZ POKLONA

Ništa od norveškog teritorijalnog poklona Finskoj

  • Autor: V. Ma.
  • Zadnja izmjena 13.09.2016 08:40
  • Objavljeno 12.09.2016 u 16:00
Norveški vrh ipak neće biti darovan Finskoj

Norveški vrh ipak neće biti darovan Finskoj

Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Wikimedia Commons

Unatoč prethodnim najavama kako će Norveška susjednoj pretežno ravničarskoj Finskoj za 100. rođendan neovisnosti pokloniti planinski vrh, norveški ministar vanjskih poslova Børge Brende odbacio je takvu mogućnost kazavši kako bi takav potez prouzročio mnoge pravne zavrzlame

Norveški šef diplomacije odbacio je mogućnost nesvakidašnjeg rođendanskog poklona proteklog vikenda upravo u Finskoj koju je službeno posjetio u pratnji norveškog kraljevskog para

Brende, kako citira visokotiražni finski list na švedskom jeziku Hufvudstadsbladet, izjavio je da je Finska 'jedna od najbližih norveških prijatelja kojoj će Oslo u povodu obljetnice prirediti fantastičan poklon, no to nikako ne može biti dio teritorija čime bi se izazvao niz pravnih i pograničnih problema'.

Podsjetimo, norveška je vlada donedavno razmatrala prijedlog da u povodu stote obljetnice finske neovisnosti državnosti toj susjednoj državi pokloni planinski vrh kako bi zemlja tisuću jezera dobila najvišu planinu.

Da je kojim slučajem prijedlog usvojen, Norveška bi morala pomaknuti državnu granicu za nekoliko desetaka metara, no u Oslu su tada smatrali kako takvo što nije problem budući da s Finskom održava odlične susjedske odnose te kako je poklanjanje planinskog vrha Halti visokog 1.324 metra za 100. obljetnicu neovisnosti najmanje što jedan susjed može pokloniti.

Prijedlog je početkom ljeta na razmatranje uzela norveška premijerka Erna Solberg koja je u razgovoru za državnu televiziju kazala kako još nije donijela konačnu odluku, ali kako sve ukazuje na to da bi Finska iduće godine kada proslavlja obljetnicu mogla dobiti nesvakidašnji poklon.

Inicijativu je, inače, pokrenuo norveški geofizičar Bjørn Geirr Harsson koji smatra kako pretežno ravničarska Finska zaslužuje imati vrh viši od 1.000 metara.

Halti se nalazi duboku unutar Arktičkog kruga u području u kojem su granice dvaju država zacrtane još 1750. godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!